Fremtidens hamburger produseres på laboratoriet?


Trond Eilertsen
Publisert 17. oktober 2017, kl. 10:21

Med en global befolkning i stadig vekst har det etterhvert oppstått et sterkt behov for å kunne produsere mat mer effektivt, med færre og mer miljøvennlige ressurser.

Dette kombinert med en sterk vekst i antallet veganere, vegetarianere og fleksitarianere har skapt et marked for vegetabilske og dyrevennlige kjøttalternativer.

Dette har sammen skapt en sterk innovasjon i teknologien knyttet til plantebasert mat. I innovative miljøer som Silicon Valley finner man nå flere oppstartsbedrifter som jobber med ulike metoder for å fremstille kunstig kjøtt på laboratoriet.

Innovasjonen innenfor lab-produsert kjøtt er støttet økonomisk av kjente investorer som Bill Gates, Richard Branson og Google Ventures, samt den tradisjonelle kjøttprodusenten Tyson Foods.

Flere Aktører

Det finnes i dag flere aktører som har kommet godt i gang med utviklingen av plantebaserte burgere.

Impossible Foods (https://www.impossiblefoods.com/ )har utviklet sin «Impossible Burger» som allerede er i salg i flere restauranter. Hovedingrediensene i deres burger er hvete, kokosolje og poteter.

Basert på disse ingrediensene er det ikke så mye som skiller denne fra en vanlig vegetarburger du kan lage hjemme med en grei kjøkkenmaskin og en vanlig hamburgerpresse.

Det som gjør Impossible Burger unik er deres bruk av hemjern fra planter. Dette hemjernet kombinert med en rekke andre ingredienser er med på å skape den kjøttlignende smaken, samtidig som det får burgeren til å blø når man skjærer i den.

Hemjernet er produsert i laboratoriet basert på den genetiske koden til soyabønner. Dette blir sprøytet inn i gjær hvor det utvikles til ønsket farge og smak. Denne gjæringsprosessen tar rundt en uke.

Memphis Meats (http://www.memphismeats.com) er en annen aktør innenfor laboratorieprodusert kjøtt. Ulikt fra Impossible Foods som produserer kjøtt fra planter, benytter Memphis Meats celler fra dyr i sin produksjon. Disse cellene gis næring slik at de har mulighet til å reprodusere seg selv og dermed produsere mer kjøtt.

Man kan med andre ord fra et lite stykke kjøtt fra et levende dyr, i teorien kunne utvikle flere tonn med mat kun ved å la cellene få næring og mulighet til å reprodusere seg selv.

Memphis Meats er fortsatt tidlig i sin produksjon av kjøtt, men har klart å dyrke frem både kjøtt til kjøttboller og kyllingstrimler. Deres plan er å være på markedet i 2021.

Beyond Meat (http://beyondmeat.com ) utvikler sitt kjøtt ved å ekstrahere næringsstoffene direkte fra plantene. Alt tradisjonelt kjøtt blir utviklet ved at kuer, griser og fugler spiser planter for å vokse. Dyrenes biologi vil så trekke ut de nødvendige næringsstoffene fra maten og benytte disse til å fornye og utvikle sin egen kropp.

Det Beyond Meat gjør er å gå direkte til råvaren uten å gå via dyrenes fordøyelse og biologi. Ved å ekstrahere aminosyrer, fettceller, vitaminer, mineraler og annet fra planene direkte kan man benytte disse råvarene for å rekonstruere kjøttprodukter.

Man trenger kun å utforske hvordan dyrenes kjøttvev er bygget opp, for så å finne ut hvordan man kan hente ut de samme næringsstoffene fra plantene uten at dyrene selv er involvert. Beyond Meat sin Beyond Burger er allerede i salg i over 3000 dagligvarebutikker i USA.

Et Miljøvennlig Alternativ

Lab-produsert kjøtt er til sammenligning med tradisjonell kjøttproduksjon langt mer miljøvennlig og ressurssparende.

Sammenlignet med hamburgere produsert fra kyr vil en hamburger fra Impossible Foods, ifølge deres egen hjemmeside, trenge 95 % mindre landareal, 74 % mindre vann og samtidig produsere 87 % mindre drivhusgasser. De andre produsentene opererer også med tilsvarende tall for sin produksjon.

Selv om det å begrense drivhusgasser er viktig, er besparelsen av landareal og vannressurser også en meget viktig del av dette. Etter hvert som vi blir stadig fler på jorda, kombinert med kjøttkonsumet vokser er det helt essensielt at vi får utnyttet land og vannressurser bedre.

Slutt Med Normalt Kjøtt?

Det skal nok mer til enn dette før vi slutter å konsumere normalt kjøtt. Samtidig er det naturlig at plantebasert og teknologisk fremstilt kjøtt vil ta en større del av markedet etter hvert som nye produkter lanseres.

Folk er i større grad opptatt av hvor maten deres kommer ifra, og kjøtt produsert i laboratorier kan ha både positive og negative assosiasjoner ut i fra hvem du spør. Mange vil nok se det som positivt at man sparer miljøet, og at man ikke utnytter dyrene, mens andre igjen vil være mer skeptiske til hvordan maten er fremstilt og hva den inneholder av ingredienser.

Pris er også en viktig faktor for hvordan plantebasert og kunstig kjøtt blir tatt opp av samfunnet. I en artikkel i Nationen forrige uke (http://www.nationen.no/nyhet/kunstig-kjott-vil-koste-10-til-20-kroner-kiloen/) forklarte man at en hamburger produsert av kunstig kjøtt i 2013 kostet 350.000 dollar å produsere, men at man så for seg at kjøttprisen på kunstig fremstilt kjøtt ville komme seg ned til 1-2 dollar kiloen når teknologien var mer moden. Med en slik pris vil det være mer naturlig å benytte kunstig kjøtt i ulike ferdigprodukter som pizza og hamburger.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB