Krever bombrikke i elbilen for billigere passering


Trond Eilertsen
Publisert 22. juli 2019, kl. 15:07

Elbiler passerer gratis eller med rabatt i bomringer i hele Norge. Men skal du få rabatten på stedet, må du ha AutoPASS-brikke. – Uten bombrikke får du faktura med standardpris, og må søke bomselskapet i ettertid for å få rabatten, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF.

Nye salgstall viser at halvparten av alle nye solgte biler i juni i år var elektriske. Over 220 000 elbiler ruller nå på norske veier, og salget er godt hjulpet av at bilene er fritatt for moms og engangsavgift. Fra 2019 har Stortinget vedtatt at elbiler skal maks betale halv takst ved passering i bomstasjoner.  

– Nordmenn sparer gladelig avgiftskroner på å kjøpe elbil. For å få maks uttelling på besparelsene, må nyslåtte elbileiere også huske bombrikken. Mange tror nok at bomstasjonen gjenkjenner en elbil via nummerskiltet, men slik er det ikke, sier Ryste.  

Tungvint bompengeregime 

Det er bombrikken som forteller bomringen at det er en elbil, og at det gjelder egne takster.Har du elbil og passerer bomsnitt uten AutoPASS-brikke vil du altså faktureres uten rabatter. Da må du gå veien om å søke bomselskapet i ettertid slik at du får rabatten.  

– At du må være tilmeldt en brikkeordning for å få rabatten Stortinget har vedtatt viser jo hvor tungvint hele bompengesystemet er. Hver gang du passer er en bomstasjon betaler du også inn penger som går til innkreving og administrasjon i bompengeselskapene, forklarer Ryste.  

Lite effektiv finansering 

Gjennomsnittlig går 1,25 kr per passering til administrasjon i bompengeselskapene. I 2017, som er siste tilgjengelige tall, gikk 7,9 prosent av inntekstene til bomselskapene rett til administrasjon.  

– Dette viser hvor lite effektivt bompenger er som finansering av samferdsel. Vi mener bompenger som system er modent for skraphaugen, sier Ryste.  

Blir fort dyrt uten brikkerabatt 

I mellomtiden er det viktig å få med seg de rabattene som finnes. Også for de som kjører diesel- og bensinbiler kan det være noen kroner å spare på ha bombrikke i bilen dersom du skal kjøre litt rundt i sommer. Alle bomselskaper tilbyr rabatterte priser når du har AutoPASS-brikke, og enkelte steder får du såkalt timesrabatt dersom du passerer flere bomstasjoner innen én time.  

– Det kreves inn bompenger på nær sagt alle nye veiprosjekter, i tillegg til i mange byer. Det blir fort noen bom-kroner. Det lønner seg å få med seg rabattene som bomselskapene tilbyr når du har brikke, sier Ryste.  

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB