Menn som hater kvinner


Marte Voldseth Haugrud
Publisert 15. mars 2009, kl. 18:04

I et stort hus ute på Hedebyöen sitter Henrik Vanger. Det er bursdagen hans, og han har fått en pakke i posten. Pakken inneholder én enkel ramme med en presset blomst i. For 40 år siden fikk han akkurat det samme i bursdagsgave fra sin niese Harriet. Like etter forsvant hun sporløst, og hvert år siden har han fått en presset blomst i posten, presis til bursdagen hans. Hvem er avsenderen? Harriets morder?

Mikael Blomkvist er journalist og ansvarlig utgiver for magasinet Millenium. Hans siste sak, hvor han anklaget forretningsmannen Hans-Erik Wennerström for korrupsjon, endte med rettsak og fengselsstraff for Mikael. I det han prøver å legge saken bak seg og har dratt for å feire jul med sin søster og hennes familie, ringer telefonen. Det er Dirch Frode som ringer. Han ber Mikael komme til Hedebyöen så raskt som mulig.

Henrik Vanger vil at Mikael skal jobbe for han. Han vil at Mikael skal prøve å finne ut hva som hendte med Harriet. Mikael blir så interessert i saken at han tar jobben, og begynner straks å sette seg inn i saken. Før Henrik Vanger ansatte Mikael, fikk han sjekket bakgrunnen hans. Kvinnen bak bakgrunnssjekken er Lisbeth Salander, Milton Securitys beste researcher.

Mikael og Lisbeth begynner på underlig vis et samarbeid, noe som utvikler seg til friends with benefits. Sammen prøver de å løse Harriet-saken. Det de ikke vet, er at i familien Vanger finnes det en person som er villig til å gjøre hva som helst for å unngå at sannheten kommer for en dag.

Menn som hater kvinner er den første filmen i Stieg Larssons triologi om Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist. Vi lærer karakterene å kjenne, samtidig som vi får servert en spennende krimhistorie med forunderlig lite politi-innblanding. De har allerede gitt opp, så nå er det journalistenes
og hackernes tur. Og de gjør jobben godt.

Det er lite å pirke på i Menn som hater kvinner. Sånn går det når både produksjon, historie, skuespillere og omgivelser passer så bra sammen. Det er heller ingen steder i filmen at jeg føler det burde vært kuttet ned, slik det raskt kan bli i filmer. Ingen langtrukne scener, ingen scener vi kunne klart oss uten. Det er dessuten utrolig hvor realistiske og rå de ekleste scenene er. Det ser ut som en dokumentarfilm hvor vi bare står ved siden av med et håndholdt kamera. Hundre prosent råskap.

 

 

INFO OM FILMEN:
Originaltittel: Män som hatar kvinnor
Regissør: Niels Arden Oplev
Produksjonsår: 2009
Lengde: 2t 32min
Sjanger: Crime/Drama
Skuespillere: Michael Nyqvist, Noomi Rapace, Lena Endre, Sven-Bertil Taube, Peter Haber, Peter Andersson.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB