Lese tegneserier på PC-en?


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 30. desember 2009, kl. 02:53

transmetropolitan_spiderjerusalem

Vi viser deg hvordan du får lest tegneserier på dataskjermen.

Artikkel originalt skrevet av Torgeir Berg, med tillatelse for republisering.

Plattform: Mac, pc, Linux

Har du dårlig tilgang til tegneserie-universene, men mangler en lokal serie-pusher kan jeg varmt anbefale at du går i anskaffelse av:

Disse programmene lar deg lese .cbr og .cbz-format, som er et komprimert fil-format for tegneserier som kan nedlastes f. eks her, som oftest har også forlagene egne gratis-utgaver av sitt materiale, de store som DC og Marvel har begrenset det til smaksprøver, men mindre forlag tilbyr som regel mesteparten av sitt digitale stoff gratis.
Programmene spiser ikke opp ram akkurat, da de med sine beskjedne megabytes setter enkelthet høyest på agendaen. Du kan zoome, rotere og bla mellom sidene, eller bruke det som vanlig billedvisning med PNG, JFIF/JPEG, TIFF og GIF-format.

tegneserie

I omvendt-land
Det er nå slik at Manga-fan ble kjent med det japanske tegneserie-universet på norsk for noen år siden, men selv om det fantes norske, eller engelske oversettelser, måtte man lese boka bak-frem. Dette skyldes rett og slett den japanske måten å skrive litteratur på, totalt speilvendt i forhold til oss i vesten. Heldigvis snur App`ene formatet for oss i omvendt-land, og jeg vet med erfaring at å lese en japansk tegneserie-novelle på original-formatet, blir enn svimmlende affære.
Om papir-utgavene til Manga har snudd med årene vet jeg ikke, for jeg leser egentlig ikke slike serier, men jeg fikk et gledelig gjensyn med svært vittige Don Rosa (Donald Duck) og Warren Ellis` ekstremt svarte humor i serien Transmetropolitian.
Det anbefales at du har en stor skjerm, jeg brukte en 15″-skjerm og syntes det ble litt lite, heldigvis kan du bruke full skjerm-format, men en netbook anbefales kanskje ikke. Gi gjerne tilbakemelding hvis du har prøvd.

Utvalget på tegneserier er enormt på nettet, du vil finne de særeste ting fra 20-tallet, til de særeste ting fra i forgårs, og alt imellom. I tillegg til muligheten av å lese kommersielle tegneserier, kan du også lese nett-serier gratis, her er kvaliteten varierende, men det er dagevis med underholdning for den som leter, her på norsk.

strange-adventures-170

Forvent å finn mye sært…

Positivt

Muligheten til å lese dine favoritter på maskinen din byr på gode opplevelser, kvaliteten på filene du laster ned er som regel svært gode, og programmene legger til rette for opplevelsene.

Negativt
De ikke kan lese .Pdf, men siden .Cbr-formatet mer eller mindre har tatt over, ihverfall i tegneserie-verden, er ikke det så viktig. Litt dumt er det også at selve skjerm-størrelsen kan avbryte flyten i lesningen.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB