Signere digitalt er mulig over alt (nesten)


Trond Eilertsen
Publisert 9. april 2020, kl. 14:32

I dag så får man gjerne alle dokumenter man skal returnere med signatur tilsendt digitalt. Det veldig mange gjør da er å skrive disse dokumentene ut med en printer, signere og deretter scanne. Dette er kanskje et element man ennå ikke har klart å digitalisere. Det er ihvertfall det veldig mange tror og det er ikke uten grunn.

Det må nevnes at stadig flere faktisk tilbyr signering med bank-id ( hva er egentlig Bank-id? ) men dette er ofte veldig kostbart for den som skal tilby dette og det krever at man har bankid. Nå har de aller fleste nordmenn bankid men banker som Sbanken har egne løsninger for å logge inn.

Eksempler på dokumenter som gjerne ikke lar seg signere digitalt er private kjøpekontrakter, arbeidskontrakter og avtaler. Det mange ikke vet er at det finnes mange måter du faktisk kan signere på disse dokumentene digitalt og det krever heller ingenting av deg.

Kan alle dokumenter signeres digitalt?

Ikke alle dokumenter kan signeres digitalt. Noen dokumenter som f.eks skjøter og andre ting som skal tinglyses bør ikke signeres digitalt. De aller fleste andre dokumenter kan signeres digitalt. Hvis du skal signere en avtale fra et selskap eller lignende så kan det være greit å forhøre seg først. De aller fleste vil stille seg positive til dette. Grunnen er ganske enkel at hvis du signerer digitalt så vil de få din kontrakt raskere og det er som regel bedre.

Hvordan signere et dokument digitalt?

Det mange ikke vet er at det er en mulighet for å signere en PDF. Hvis du ønsker å gjøre dette så kan laste ned Adobe Acrobat Reader. Deretter klikker du på «fill and sign» og da har du signert denne. Dette er ofte ikke helt innafor og det kan fort se litt rart ut.

En bedre måte å signere er å bruke et av de mange programmene som lar deg signere digitalt. Et eksempel på dette er programmet Scrive. De tilbyr esignatur og identifisering  ganske enkelt. Det vi liker med Scrive er at de ganske enkelt gir deg muligheten til å signere som vanlig og det ser veldig bra ut. De har mye god omtale og brukes av flere kjente selskaper som Nordnet, Dnb, Izettle og Telenor. 
Scrive er typisk noe som når du først prøver ikke kommer til å slutte med. Det er praktisk og veldig enkelt. Dette er spesielt viktig i disse dager når vi gjerne skal holde avstand til hverandre og da er dette en god måte å faktisk få unna kontrakter. Derfor er det veldig praktisk at Scrive har en gratis funksjon som gjør at du kan prøve Scrive til ditt første dokument helt gratis!

Vi vet at det finnes flere steder som lover deg gratis signering. Det vi vil si her er at man må være veldig forsiktig. Ofte så har kontrakter elementer som man ikke ønsker at skal være offentlige. Faktisk er din signatur ganske personlig og du ønsker ikke at andre skal få tilgang til den. Når du bruker en av gratis tjenestene så kan du fort ende opp med å bruke noen som lagrer data. Akkurat på kontrakter og signatur så er det greit å bruke en seriøs aktør!

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB