Mac vs PC


Trond Eilertsen
Publisert 16. juli 2021, kl. 16:14

Lyst til å kjøpe deg en ny datamaskin? Da står valget ofte mellom Mac eller PC – og det er mange som ikke vet helt forskjellen her. En PC kjenner flesteparten til, men de som går over til Mac gjør det oftest med hele sjela, og det er det mange gode grunner til.

Sistnevnte har nemlig hatt gode skussmål, over flere år, men det er også en relativt høyere pris for dette merket. Noe som kan gjøre valget skjebnesvangert for de som i dagligdagen benytter seg av Windows-programmer, og som må lære seg en helt ny struktur som Mac er bygget på.

Det er med andre ord ikke bare, bare. La oss se på de vesentlige forskjellene mellom en Mac og en Windows PC.

Operativsystemet

Den mest vesentlige forskjellen, er operativsystemet som er helt ulikt. Dette er fordi en Mac kjører deres eget Mac operativsystem, mens Windows PCer kjører, ja, nettopp Windows. Du kan eksempelvis kjøre Mac OS på en PC men ikke andre veien rundt – noe som har med hvordan maskinene er bygget opp – altså innmaten. En PC er ofte satt sammen av komponenter fra mange ulike produsenter, mens Mac har komponenter kun laget av Apple. Dette påvirker mye i hva du selv kan gjøre for å forbedre PC en din /eller hva du ikke kan gjøre med en Mac).

Tastaturoppsettet

Tastaturoppsettet er også ulikt. Eksempelvis vil du ta skjermbilde på mac, på en helt annen måte enn du vil på¨en PC. Så om du skal skifte over, er er du nødt til å lære alt på nytt. Tastene har også andre navn, noe som kan være forvirrende i starten.

Videre, er andre snarveier som oftest helt annerledes, enn du vil oppleve på en Windows PC. Dette er fordi det er patenter på enkelte oppsett, ord og uttrykk, som benyttes i hver maskin. Det er nok også for å differensiere mellom begge, og de fleste med et minimum av kunnskap om bransjen vet Apple liker å gå sine egne veier.

Hvem er du?

Hvem du er, vil nok avgjøre hvilken type maskin du benytter deg av. Det er ikke til å stikke under stol, at Apple sine produkter har blitt ansett for trendy og kult, i enkelte miljøer som blant designere eksempelvis. Du får også mye kraft i en Mac, som kan kjøre de tyngste programmene. Her tenker vi Illustrator, AutoCad m.m. – for å ta noen.

De aller fleste vil klare seg fint med en Windows PC, men noen ganger skal du ha mer enn bare litt tålmodighet. En Mac vil heller ikke gi deg tilgang til hele systemet, som du vil på en Linux, men det gjelder også til en viss grad Windows – selv om sistnevnte er lettere å endre for de som kan sakene sine.

På den andre siden: Apple sender jevnlig ut oppdateringer til både nye og gamle Mac, som gjør dette til et stabilt, sikkert og trygt system.  I tillegg får du kvalitet og mye igjen for pengene – men det koster naturligvis, og for mange vil det simpelthen ikke være nødvendig med en så kraftfull datamaskin.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB