Personverndesign får nykommerpris


Trond Eilertsen
Publisert 10. januar 2019, kl. 11:41

Designeren Tarjei Ødegård har laget en løsning som gir deg oversikt over dataene som samles inn om deg. Nå får han utmerkelsen DOGA-merket Nykommer.

Den prestisjetunge utmerkelsen blir delt ut til Tarjei Ødegård torsdag ettermiddag på DOGA-dagen 2019 i Oslo.

– DOGA-merket Nykommer løfter frem prosjekter som viser at studenter og nyetablerte er viktige bidragsytere for å skape de beste løsningene for fremtiden, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA), kaller DOGA-merket Nykommer en av de viktigste utmerkelsene for fremadstormende formgivere og arkitekter.

– Selv om internett opprinnelig handlet om frihet, har vi aldri blitt så overvåket som vi er nå. Hvert blikk og hvert klikk registreres, katalogiseres, analyseres og systematiseres. Prosjektet til Tarjei Ødegård en tidsaktuell tilnærming som kan la oss ta tilbake kontrollen, sier han.

Forenklet oversikt

Ødegård er student ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. Her har han designet On track, et tillegg du kan laste inn i nettleseren din. Tillegget gir deg oversikt over dataene som samles inn om deg når du er på nettet. Ved hjelp av en enkel dialog og et intuitivt, visuelt grensesnitt ser du raskt hva og hvor mye data som samles inn, og du kan avgjøre om dette er noe du er komfortabel med.

Juryen er spesielt opptatt av hvordan løsningen gjør persondata mer håndgripelig for folk flest:

«Vi hyller og premierer dette initiativet, som forenkler og visualiserer persondata på en svært smart måte. Vi ønsker og håper at ideen utforskes videre, og ser på hvordan On track kan integreres smart i eksisterende løsninger og ikke minst være en stemme i den store viktige debatten om datadeling og etikk,» står det i juryens kjennelse.

Innovativ design og arkitektur

DOGA-merket Nykommer, som tidligere het Unge talenter, deles ut årlig til nykommere i norske arkitektur- og designbransjen i forbindelse med DOGA-dagen.

Årets DOGA-dagen har fått navnet «Stay Human», og byr foruten overrekkelse av utmerkelser og hederspris på et sterkt faglig program. Blant annet vil den anerkjente designeren Michael Bierut fra USA snakke om hvordan design kan redde verden, mens utviklingssjef på Træna, Moa Bjørnson, og en visjonær gründer og sauebonde på Stokkøya, Roar Svenning, skal diskutere hva store byer kan lære av små steder.

DOGA er stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. DOGA er en pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur og legger til rette for samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimentering med nye løsninger og formidling av innsikt og læring.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB