Kommentar: Tar Facebook over internettet?


Christofer Nygård
Publisert 3. februar 2010, kl. 07:00

Tar Facebook over internettet? Med sine 350 millioner brukere, hvorav 175 millioner logger inn hver dag, er de helt klart en dominerende aktør.

Tar Facebook over internettet? Med sine 350 millioner brukere, hvorav 175 millioner logger inn hver dag, er de helt klart en dominerende aktør, som bare vokser seg mektigere hver eneste dag.

De siste to-tre årene har antallet Facebook-brukere skutt i været. For omkring et år siden passerte den populære tjenesten 150 millioner brukere. Nå, i 2010, er det flere som logger inn hver eneste dag. Facebook har vokst til noe helt ufattelig. Vi snakker om et nettsted som hver dag trekker til seg rundt én femtedel av verdens internettpopulasjon, ene og alene. Hvor skal egentlig dette ende – er internettet i ferd med å bli totalt dominert av meganettsteder?

Selv om nettsteder som Google og Yahoo fremdeles er større når det gjelder antall besøk, er Facebook i en særstilling: Mens brukerne av Google benytter søkemotoren som en bro til nyttige nettsteder (og dermed forlater søkemotoren), forblir Facebook-brukerne på Facebook sine nettsider.

Dette er det mange grunner til. Blant annet blir det feil å regne Facebook som ett nettsted. Man bør kanskje heller se på det som flere nettsteder og tjenester, innpakket i ett papir. Facebook tilbyr brukerne så mye interessant innhold (skapt av brukerne), at de ikke trenger å forlate nettsidene. Mange blir også værende på siden, dag ut, dag inn.

Dette er litt skremmende. Tidligere trodde man at internettet ikke kunne domineres av én enkelt aktør, men her ser man antydninger til nettopp det. Selvfølgelig, Google har hatt en dominerende posisjon innen søk i mange år; men mens Google fungerer som en trafikkmaskin og sorterer enorme mengder nettrafikk, beholder Facebook brukerne på ett og samme område.

Windows – Facebook?

Det første som slår meg er stillingen Windows har hatt når det gjelder operativsystemer. Microsoft har dominert markedet helt siden begynnelsen av nittitallet, og har for de fleste blitt synonymt med selve PC-en.

Spørsmålet er om vi nå ser liknende tendenser med Facebook? Er Facebook på vei til å ta over internettet, og om ikke, bli standard for sosial kommunikasjon på internett?

Vanvittig vekst

En annen viktig faktor er Facebooks voldsomme vekst de siste årene. Nettstedet har gått fra å være et samlingssted for studenter i USA, til å bli det viktigste nettstedet for hundrevis av millioner mennesker. De siste tallene viser en brukerbase på over 350 millioner mennesker, en økning på over 120 prosent fra samme tid i fjor.

Facebook-dominans i Norge

Også i Norge er Facebook svært dominerende. Akkurat som den danket ut MySpace i USA, har den tatt knekken på VGs Nettby. Og det var vel egentlig like greit, for teknologimessig hadde aldri sistnevnte noe å stille opp med.

Man snakker nå om så mange som to millioner (1,5 millioner ifølge analysebyråer) norske Facebook-brukere, noe som er svært mye i et land med kun 5 millioner innbyggere. Til sammenligning er det bare noen tusen som bruker Twitter, og rundt 800 000 på Nettby (aktive brukere sannsynligvis mye lavere).

Makt

At Facebook kommer til å ta over internettet er lite sannsynlig. Det vil nok eksistere millioner av nettsteder også i årene som kommer, og disse vil nok samlet være en majoritet. Det er likevel klart at meganettsteder som Facebook sannsynligvis bare kommer til å vokse seg større og mektigere, og i framtiden vil nok mye av internettbruken være dominert av store, mektige aktører.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB