Hva Linux egentlig er og hvorfor det ikke er det samme som Windows


Tom
Publisert 29. mars 2010, kl. 07:00

En av grunnene til at folk kan flippe helt rundt når de først er nyskjerrige på hvordan verden uten Windows ser ut er at det er så mye å velge mellom sammenliknet med hvordan det var på tidligere da de brukte Windows som sitt faste operativsystem. Windows kommer i noen få versjoner der den siste, Windows 7, er flaggskipet og muligens den beste versjonen som publisert av Microsoft, men dersom du er interessert i å installere Linux har du plutselig en hel del distribusjoner å velge mellom.

Det gjelder ikke bare at du har et stort valg å ta når du først skal velge hvilken Linux distribusjon du skal installere, men så er det plutselig flere skrivebordsmiljøer du kan velge mellom som Gnome, KDE eller XFCE, og alle disse valgene kan gjøre en ny bruker veldig forvirret og ender til slutt opp med en konklusjon som sier at Linux er bare dårlig og vanskelig, så det er dette budskapet den personen kommer til å spre videre.

En Windows bruker installerer operativsystemet og så er alt klart til bruk, bare å installerer egne applikasjoner dersom det er noe som mangler og det er ikke behov for å velge mellom mange forskjellige versjoner eller andre ting.

Må Linux være så forskjellig i forhold til Windows?

Både Linux og Windows har den samme funksjonen: de er operativsystemer og skal hjelpe deg med å fullføre oppgaver på datamaskinen og bruke forskjellige applikasjoner, så hvorfor er de ikke mer eller mindre identiske?

La oss se på det fra en annen synsvinkel, dersom du går rundt i byen hvor det er en trafikkert vei med flere biler som kjører forbi, så er det en ting vi kan si sikkert – alle disse bilene ble laget for den samme grunnen: de skal få deg fra A til B raskere enn hvordan det hadde vært dersom du hadde brukt beina, men ser du forskjellen på bilene?

Ja, de har forskjellige farger, former, utseende, interiør, motor og andre ting og tang, men forskjellen er egentlig ganske liten når det gjelder biler. Alle har et styreratt, pedaler til å bremse og akselerere med, automatisk eller manuelt gir-system, vinduer og dører, så dersom du kan kjøre den ene bilen er sjansen ganske stor for at du kan kjøre alle andre biler også.

Denne tankegangen er jo helt korrekt, men hva med disse tøffe gutta som kjører en Harley-motorsykkel?

Biler og motorsykler, en sammenlikning

Dersom vi ser tilbake i den perioden som var før vi ble introdusert til Windows 7 så er de som var ute etter det mest funksjonelle operativsystemet fra Microsoft, og ikke slukte ressurser fra datamaskinen, faste brukere av Windows XP, men når Windows 7 kom så var dette helt fantastisk når vi sammenliknet disse to, eller alle tre.

Det å bytte fra en versjon av Windows til en annen versjon er som å kjøpe en ny bil og selge den gamle, det er ikke særlig stor forskjell dersom du tenker på hva du egentlig oppnår – begge bilene kan få deg fra A til B uten at det ville vært store problemer, men dersom du bytter fra en bil til en motorsykkel så kan det sammenliknes med å bytte fra Windows til Linux.

Både Linux og Windows er operativsystemer, de bruker akkurat den samme maskinvaren og de kan begge kjøre flere applikasjoner som kan gjøre forskjellige tjenester for deg, men Linux bruker andre metoder å installere og bruke disse applikasjonene i forhold til Windows.

Så hva er egentlig Linux?

Linux er akkurat det samme som Windows, et operativsystem som kjører applikasjoner og gir deg muligheten til å gjøre mange forskjellige oppgaver, men samtidig så er Linux ikke det samme som Windows likevel for de har begge to forskjellige fremgangsmåter og muligheter.

Så derfor vil brukere fra Windows som kommer over til Linux bli irritert over at Linux ikke er det samme som de har brukt før, men bare fordi du var en såkalt ekspert når det gjelder Windows operativsystemet så betyr ikke dette at du har den samme kunnskapen når det gjelder Linux – når du er helt ny med Linux, så er du en nybegynner og kan ikke forvente at du kan gjøre alt helt uten videre.

Man kan ikke forvente at et produkt er helt identisk til det man er vandt med å bruke og samtidig forvente at de skal være et produkt som er raskere, bedre og sikrere – det er faktisk helt umulig, for dersom to ting, altså to operativsystemer, er helt identiske så er de ikke noe annet en like, ingen forskjell på sikkerheten, ytelsen eller hvordan ting vil fungere.

Sannheten er at Linux er faktisk enklere enn Windows, men det tar bare litt tid før du vet hvorfor det er enklere – som å installere en applikasjon? Enkelt, bare noen få kommandoer i terminalen så er alt gjort på relativt kort tid i forhold til Windows hvor du må bla deg frem til nedlastingen av applikasjonen, åpne installasjonen og fullføre den og vente til det er gjort før du kan bruke den – ikke like automatisert som Linux er.

Konklusjonen

Linux er ikke et dårlig operativsystem fordi du selv ser på deg som en avansert bruker av Windows og du ender opp med konklusjonen at Linux er dårlig fordi du ikke får ting til slik du er vandt med at ting skal virke for deg.

Personlig har jeg jobbet og brukt Windows som et daglig operativsystem gjennom flere år, og første gangen jeg ble introdusert til Linux var det vanskelig, det er ikke flaut å innrømme, men det var vanskelig for jeg ikke var vandt med hvordan ting skulle fungere.

Men etterhvert som jeg brukte Linux mer og mer, så lærte jeg meg ny kunnskap og flere teknikker som gjorde at enkelte prosesser ble enklere og jeg endte opp med at jeg ikke bruker Windows i det hele tatt og er nå en fast bruker av Linux fordi jeg vet at for meg så er Linux bedre på de fleste områder sammenliknet med Windows.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB