Kan HTML 5 hamle opp med Flash?


Christofer Nygård
Publisert 10. mars 2010, kl. 21:39

ipad-rightHTML 5 er på full fart inn i de fleste oppdaterte nettlesere, og det er bare et spørsmål om tid før de første nettsidene tar teknologien i bruk. Med den femte versjonen av markeringsspråket blir det blant annet mulig å vise video uten verken Flash eller Silverlight – ut av boksen. Dette har fått utviklere til å lufte tanken om at HTML 5 kan gjøre Adobes Flash-spiller overflødig, en teknologi mange – inkludert Apple – mener er utdatert og treg.

At Apple valgte å ikke støtte Flash på iPad har etter hvert utviklet seg til en større sak enn selve lanseringen av enheten. Det har vært full krig mellom Apple og Adobe på internett, og internasjonale teknologimedier henger seg på trenden.

Det er bred enighet om at Apple kan ha skutt seg selv i foten ved å ikke tilby Flash-støtte på iPad. Flash-innhold har etter hvert blitt svært viktig på internett, og at en enhet som i stor grad baserer seg på internettbruk ikke støtter Flash, kan bli problematisk for teknologigiganten – spesielt med tanke på at det hovedsaklig dreier seg om en prinsippsak.

CPU-killer

Apple-eiere har i lang tid fortvilet seg over Adobes elleville bruk av CPU-ressurser på Macintosh-baserte maskiner. Dette skal også være en del av grunnen til at Apple ikke ønsker å støtte Flash på iPhone OS-enheter. Angivelig vil enhetenes batterilevetid reduseres drastisk med Flash-støtte.

HTML 5 vs. Adobe Flash Player

Digitalvideo-eksperten Jan Ozer har testet HTML 5 og Flash Player opp mot hverandre, og resultatene er blitt lansert på Streaming Learning Center sine nettsider, og kan i sin helhet leses her.

Noen av hovedpunktene i analysen kan du lese nedenfor:

Mac-tester

  • Med Safari var HTML5 mest effektiv og brukte 12,39 prosent av CPU-en. Med Flash 10.0 ble 37,41 prosent av CPU-en brukt og med Flash 10.1 falt det til 32.07%
  • Med Google Chrome var både Flash og HTML5 like ineffektive (bruker cirka 50 prosent av prosessoren)
  • Med Firefox var Flash kun litt mindre effektiv enn på Safari, men bedre enn på Chrome

Windows-tester

  • Safari ville ikke spille av HTML 5-videoer; Flash 10.0 brukte 23,22 % av CPU-en, mens Flash 10.1 kun brukte 7.43 %
  • Google Chrome var mer effektiv på Windows enn på Mac. Flash 10.0 var ca. 24 % mer effektivt enn HTML 5, mens Flash Player 10.1 var hele 58 % mer effektivt
  • På Firefox falt CPU-bruk fra 22 til 6 prosent ved oppgradering til Flash 10.1
  • I IE 8 brukte Flash 22,41 % av CPU-en og Flash 10.1 brukte 14,62 %

Tallene ovenfor viser i klartekst hvor ressurskrevende Flash er, og spesielt på Mac-baserte maskiner. HTML 5 er mindre effektivt ennå (på generelt grunnlag), men så er det i rettferdighetens navn heller ikke lansert ennå.

Mer informasjon finnes på Jan Ozers blogg.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB