Redd filene dine i Windows fra Ubuntu


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 24. mars 2010, kl. 17:02

For en stund siden ble min venns datamaskin erklært ubrukelig. Eieren av den greide ikke å starte maskinen, og det var heller ikke mulig å installere Windows på nytt – maskinen restartet bare hver gang man prøvde. Å starte maskinen fra harddisken var ikke mulig og å starte maskinen fra en Windows-DVD var heller ikke mulig. Det er vel bare å sende inn datamaskinen til reparasjon da, eller?

Ubuntu kan redde deg

Selv trodde jeg ikke at jeg kunne fikse maskinen hans – spesielt siden å starte maskinen fra Windows-DVD-en ikke funket. Men plutselig slo det meg: jeg kunne prøve å starte den fra Ubuntu i stedet! Det skulle vise seg å redde alle dataene til eieren.

Å miste alle dokumenter, musikk og filmer er kjedelig, og kan være veldig alvorlig for enkelte. Regel nummer én er jo at man skal ta backup av alle slike data, men hvis uhellet først er ute, og man ikke har tatt backup, er det tid for å gå til plan B. Og plan B er å laste ned en Linux-distro. Jeg anbefaler blant annet Ubuntu. Dette er en distro som lar deg prøve operativsystemet uten å gjøre endringer på harddisken. Det første man bør gjøre er å laste ned ned Ubuntu og brenne den til en CD. Dette kan fra Windows gjøres med f. eks ImgBurn, et gratis brenneprogram (må selvfølgelig gjøres via en annen datamaskin).

Start maskinen fra CD-en

Hvis maskinen din ikke starter fra før av, kan dette bli redningen din. Sett inn Ubuntu-CD-en i drevet, og start opp maskinen. Man må noen ganger trykke på en knapp for å starte opp fra CD-en, og enkelte ganger må man også gå inn i BIOS for å endre innstillingene slik at maskinen kan starte opp fra CD-en. Fra menyen som kommer opp må du velge «Prøv Ubuntu uten å gjøre endringer på maskinen din». Dette lar deg starte Ubuntu uten at noen av filene på harddisken blir berørt. NB! ikke trykk på «Installér Ubuntu på denne maskinen» dersom du vil beholde dine data.

Her velger du det første alternativet om du vil redde dine data. Vil du installere Ubuntu og bruke det som et operativystem, velger du installer-alternativet.

Nå vil Ubuntu starte opp maskinen, og du vil faktisk være i stand til å prøve Ubuntu som et operativsystem også. Men det vi vil gjøre, er å redde filene våre. Så når skrivebordet kommer fram, kan vi sette i gang og være trollmenn. Siden Ubuntu både kan lese og skrive til Windows-partisjoner, kan vi enkelt få tilgang til alle våre filer som befinner seg på den installerte Windows-partisjonen. Og det er nesten latterlig enkelt.

CTRL+C og CTRL+V

Når du er inne i Ubuntu kan du enkelt gå inn i filbehandleren, og deretter gå til Windows-partisjonen. Her inne vil du finne alle filene som befinner seg på Windows-installasjonen. Så hva gjør du da?Jo, du setter inn enten en ekstern harddisk, eller en USB-pinne, som nå til dags kan ha svært høy kapasitet. Deretter finner du filene du skal redde, og kopierer dem, og limer dem inn i det eksterne lagringsmediet (Finn Windows-partisjonen via «Places»-menyen). Enkelt og greit. Dett var dett. Nå er dine filer forhåpentligvis trygge.

Omtrent slik ser Ubuntu ut. Fra "Places"-menyen kan man enkelt finne Windows-partisjonen.

Hva nå?

For mange vil nok dette være nok spenning for en dag. Men om du vil prøve å fikse maskinen selv kan du gjøre noe annet også. Nå som du har reddet dine data kan du prøve å installere Ubuntu. Jeg vil ikke virke som noen Linux-fanboy, (selv om jeg begynner å bli det), men Ubuntu er en fin måte å bli kjent med Linux-universet på. Så om du er litt nysgjerring kan du jo prøve å installere ubuntu, og se om du liker det, eller du kan følge mitt andre råd. Det går ut på å først installere Ubuntu på harddisken, for å bli kvitt alt smusk som befinner seg der. Når Ubuntu er installert vil jo alt som heter Windows være borte, og sjansene for at å installere Windows kan være mulig nå, er faktisk ganske store. Så prosedyren blir derfor slik: installer Ubuntu -> start maskinen fra Windows-DVD-en og prøv å installer Windows igjen. Med litt flaks kan dette være mulig.

Det var alt for denne gang, og la meg gjerne få høre fra deg dersom du har prøvd dette, eller om du har lyst til å prøve dette, men er usikker på noe. Lykke til!

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB