Erstatt oppgavelinjen med GNOME Do i Ubuntu


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 20. mars 2010, kl. 17:31

Noe av det første jeg gjorde etter Ubuntu-installasjonen, var å fjerne det nederste panelet. Jeg synes det var overflødig med 2 paneler. I tillegg ville jeg være effektiv når jeg arbeidet. Det var da jeg oppdaget GNOME Do!

Hva mer kan du ønske deg?

Har dere lest artikkelen om Launchy, et genialt program som lar deg starte programmer raskt? Det programmet fungerer for øvrig i både Windows og Linux. Jeg liker Launchy, men jeg har funnet høvdingen over alle høvdinger: GNOME Do.

Da jeg først installerte GNOME Do var det kun for å ha et program som lot meg starte program, uten å måtte ta veien om startmenyen. GNOME Do fungerte perfekt til det formålet, men etter en liten titt i innstillingene, fant jeg en funksjon som het «Docky». Dette er en funksjon som ligner litt på docken i Mac (mulig Mac-folk ikke er enig i detg). Den gir deg et fint grensesnitt med ikoner for programmer du vil starte opp. Dette gir deg med andre ord enkelt tilgang til ting du vil starte. Men dockyen fungerer også som en oppgavelinje om du vil. Hvis du for eksempel åpner GIMP, og trykker på ikonet til GIMP i dockyen, vil ikke en ny instans av GIMP åpnes, men den nåværende, kjørende instansen vil minimeres. Dermed fungerer dockyen som oppgavelinjen.

Derfor har GNOME Do erstattet oppgavelinjen min (det underste panelet som følger med som standard). I stedet bruker jeg kun GNOME Do, noe som fungerer smertefritt, og ikke minst ser det pent ut. Nå skal jeg vise deg hvordan du gjør dette. HVis du ikke helt skjønner hva jeg mener, ta en titt på bildet under for å få en liten idé om hvordan sluttresultatet vil bli.

Docken helt nederst er programmet GNOME Do, en applikasjonsstarter. Foto: Teknologia.n)

1: Fjern det nederste panelet

For at denne guiden skal ha noen hensikt må du fjerne det nederste panelet i Ubuntu. Dette er enkelt. Høyreklikk et sted på panelet (på et tomt sted) og velg «Slett dette panelet». Sånn, det var all magien. Nå er menyen borte, og du vil kanskje legge merke til at alle åpne vindu ikke vises som ikoner noe sted, siden oppgavelinjen ikke er det lenger. Vel, det skal vi fikse nå.

2: Installer GNOME Do

Hvis vi tar utgangspunkt i at du kjører versjon 9.10 av Ubuntu, kan du enkelt installere GNOME Do. Hvis du ikke kjører versjon 9.10, eller en annen distro, sjekk ut hvordan du installerer det her.

For å installere GNOME Do gjør du følgende: gå til «Programmer «(Applications) –>»Ubuntus Programvaresenter» (Software center). Deretter søker du etter «GNOME Do» i søkefeltet (se bildet under).

Trykk deretter installér, og skriv inn passordet ditt for å starte installasjonen.


3: Start programmet

Når programmet nå er installert kan du starte det. Du finner det under «Tilbehør» (Accessories). Du vil da få opp en liten boks, og hvis du trykker «SUPER+SPACE» (SUPER = knappen med Windows-logo på)og  skriver f. eks «GIM» i dette søkefeltet, vil bildebehandlingsprogrammet GIMP komme opp, og trykker du «Enter» vil GIMP starte. Slik er det for alle programmer. Du har altså nå lært hvordan du starter programmer ved hjelp av GNOME Do.

4: Aktiver docken

Nå kommer den viktige delen. Vi skal nå gjøre om det grensesnittet vi så i stad i GNOME Do, til en dock. Dette gjør du ved å gå inn i innstillingene i GNOME Do (en pil oppe i hjørne), og gå til fanen «Utseende». Under «Selected Theme» skal du nå bla deg til «Docky», og klikk lukk. Nå vil selve docken komme opp på skjermen, og alle programmer som er åpne vil vises i docken. Hvis du har f. eks GIMP pnet, kan du klikke på ikonet i docken for å minimere/maksimere det. Du kan også starte programmer like kjapt som før ved å trykke «SUPER+SPACE» (SUPER = knappen med Windows-logo på). Da vil søkeboksen dukke opp, men den er nå integrert i docken.

5: Ferdig

Det var egentlig alt jeg ville vise i for nå. Har du spørsmål, forslag til andre ting vi kan skrive om, ikke nøl med å  legge igjen en kommentar i kommentarfeltet 🙂

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB