Kongen av Bastøy


Marte Voldseth Haugrud
Publisert 6. januar 2011, kl. 02:15

Året er 1915, stedet er Bastøy i Oslofjorden. Bastøy Skolehjem er et sted hvor de «slemme» guttene havner, de som må lære å bli hederlige kristenfolk.

Kongen av Bastøy er en like psykisk som den er en fysisk film. Underbevisstheten vår blir påvirket av det som skjer og som kanskje ikke er like åpenlyst. Spesielt i forholdet mellom Ivar og husfar Braaten legges det vekt på at seerne leser mellom linjene.

Benjamin Helstad spiller den 17 år gamle Erling som blir sendt til øya. Hans eneste ønske i det han setter foten på kaia, er å dra der i fra. Dermed setter han seg opp mot autoritærmakten bestående av blant annet husfaren og bestyreren, noe som ikke er særlig lurt. De to sistnevnte er satt helt ut av alle sosiale normer. De styrer Bastøy med jernhånd på en måte utenforstående forhåpentligvis ikke hadde vært enige i.

Vi følger guttene i brakke C mens det brygger opp til opprør. Den norske staten sender inn et panserskip med 150 væpnede soldater mot ungguttene væpnet med redskap fra boden.

Filmen er basert på virkelige hendelser fortalt fra de som har opplevd det. Det er dette som gjør filmen så sterk. I ettertid er det fortalt at scenen hvor opprøret utspiller seg, er tonet ned slik at det norske folket ville tro på det. Det er også fortalt at mange av de gjenlevende guttene ikke ville uttale seg fordi de ikke ville tenke på det som skjedde. Per dags dato har mange av dem fremdeles et enormt behov for å understreke at de er gode og snille gutter.

En film som gjør deg stum, er en film som berører deg. Med sine vakre naturskildringer, gode skuespillerprestasjoner og fæle historie, er Kongen av Bastøy verdt å ha i filmhyllen.

 

 

INFO OM FILMEN:
Originaltittel: Kongen av Bastøy.
Regissør: Marius Holst
Produksjonsår: 2010
Lengde: 1t 56min
Sjanger: Drama
Skuespillere: Stellan Skarsgård, Benjamin Helstad, Kristoffer Joner, Trond Nilssen.

I dag er Bastøy et fengsel, noe som det sikkert føltes som når det var et skolehjem også.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB