Black Swan


Marte Voldseth Haugrud
Publisert 13. februar 2011, kl. 22:07

Nina er en ung, uskyldig ballettdanser som fremdeles bor hos sin mor i New York. Alt i Ninas liv handler om balletten, og hennes største drøm er å få danse hovedsvanen i Svanesjøen. Hennes drøm blir virkelighet da regissøren Thomas Leroy bestemmer seg for å erstatte hovedballerinaen, Beth.

Personen som skal danse hovedsvanen må kunne danse begge roller like overbevisende. Nina passer perfekt i rollen som den hvite svanen, men hun er for uskyldig for den svarte. Den nye ballerinaen i kompaniet, Lily, passer derimot perfekt som den svarte svanen, noe som imponerer Leroy. I forsøket på å danse den svarte svanen, utvikler Nina et spesielt vennskap til sin konkurrent, og hun får en skremmende kontakt med sin mørke side. Dette vil til slutt kunne bli hennes bane.

Black Swan sniker seg inn under huden din på en helt annen måte enn andre thrillere. Nina og morens mor/datter-forholdet er til tider sykt, og måten Nina utvikler seg på, er spennende, snikende, ekkel og ekstremt psykisk. Man blir dratt inn i filmen på en spesiell måte, og får medfølelse og avsky, for flere av personene.

Måten fargene svart og hvit brukes i Black Swan trekker filmens uttrykk opp. Det hvite uskyldige versus det svarte listige. Legg spesielt merke til helt på slutten av filmen, like før rulleteksten kommer.

I hovedrollen finner vi Natalie Portman, og hun imponerer. Både væremåte, ansiktsuttrykk og hennes gode evne til å formidle følelsene og forandringene hennes, gjør at filmen blir levende. Mila Kunis i rollen som Lily passer godt, og hun får rollen til å virke troverdig. Barbara Hershey spiller moren til Nina, og hun spiller den kontrollert og skummelt at man kan få frysninger.

Det eneste minuset er at du kanskje må se den flere ganger for å få med deg alle detaljer, følelser og hendelser. Ikke at det er vanskelig å følge med, men filmen er så intrikat at det kan hende du må se den flere ganger for å få fordøyd den skikkelig.

 

INFO OM FILMEN:
Originaltittel: Black Swan
Regissør: Darren Aronofsky
Produksjonsår: 2010
Lengde: 1t 48min
Sjanger: Drama/Thriller
Skuespillere: Natalie Portman, Mila Kunis, Vincent Cassel, Barbara Hershey, Winona Ryder

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB