Fjellet


Marte Voldseth Haugrud
Publisert 15. februar 2011, kl. 00:11

Solveig og Nora er på fjelltur ett eller annet sted i Norge. Det er ikke hvilken som helst tur; denne turen vil påvirke begges framtid.

For to år siden ble Solveig og Nora utsatt for en tragisk ulykke som forandret livet deres for alltid. Nå skal de derimot opplevde det mest fantastiske i livet; de skal bli foreldre igjen. Men Solveig føler at noe mangler. Siden ulykken har hun følt at Nora har trukket seg unna henne, og hun føler at Nora ikke er den hun en gang ble forelsket i. Derfor har Solveig stilt Nora et ultimatum: Enten blir hun med på fjelltur, tilbake til stedet der ulykken skjedde, ellers så er det slutt. Nora valgte det første.

Oppe på fjellet merker vi raskt den anspente stillheten mellom Solveig og Nora. Det er nesten uutholdelig til tider. De få setningene de utveksler, blir malplasserte og fomlende, og stillheten mellom «samtalene» er langtrukken og ubehagelig.

Fjellet er en intens og deprimerende film. At det bare er to skuespillere i filmen, er med på intensivere den ytterligere. Man kommer ekstra inn på hver persons følelser, og man føler oppgittheten fra begge hold i det de prøver å kommunisere med den andre, helt uten hell.

Fjellet blir litt vel «innkapslet» siden det eneste vi får se, er det som skjer her og nå, med disse to kvinnene. Ingen flashback, ingen annen filming enn disse to, midt opp på fjellet. Dette gjør Fjellet til en annerledes film hvor man har fokusert på skuespillerprestasjoner og naturskildringer framfor ekstreme effekter og mange korte innblikk i personer. Til tider syns jeg at filmen blir litt for langtrukken, og stillhetene blir litt for
overveldende. Det er nok ikke en film man velger om man skal kose seg en lørdagskveld. Det som slo meg da jeg satt i kinosalen, var at det
muligens er en film for spesielt interesserte. Likevel gjør filmens intensitet, skuespillernes indre konflikter, og ikke minst de fantastiske naturskildringene at filmen er en film Ole Giæver så absolutt kan være stolt av.

Regissør Ole Giæver har forklart litt om bakgrunnen for at filmen ble som den ble. Han fortalte at han lenge hadde jobbet med flere forskjellige manus mens han ventet på å få støtte til filmproduksjon. Han fikk aldri noe støtte, og valgte derfor å produsere en film som ikke krevde store pengebeløp. Han kom til slutt fram til manuset på Fjellet; en film med bare to skuespillere, og hvor hele filmen foregår i fjellheimen. På denne måten slapp han utgifter og sparte tid siden de brukte det naturlige dagslyset oppe i fjellet. Selv om produksjonen ikke skulle bli dyr, var det
viktig for Giæver og få til et resultat han kunne være stolt av. Derfor var det essensielt at personene som hjalp til med produksjonen var godt kvalifiserte innen sitt felt.

 

 

INFO OM FILMEN:
Originaltittel: Fjellet
Regissør: Ole Giæver
Produksjonsår: 2011
Lengde: 1t 19min
Sjanger: Drama
Skuespillere: Ellen Dorrit Petersen og Marte Magnusdotter Solem

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB