Mamma Mia!


Marte Voldseth Haugrud
Publisert 26. april 2011, kl. 16:57

Året er 1999, og vi befinner oss på hotellet Villa Donna på øya Kalokairi. Hotellet eies av Donna, datteren Sophie og Sophies forlovede, Sky. Det er straks duket for bryllup, Sophie og Sky skal gifte seg. Gjestene begynner å ankomme; Donnas to venninner, Rosie og Tanya, fra hennes gamle band Donna and the Dynamites, og Sophies to venninner, Ali og Lisa.

Sophie møter venninnene nede på brygga med en hemmelighet. Mens de danser og synger oppover mot hovedhuset, forteller hun at hun har snoket i morens gamle dagbok, og funnet tre mulige fedre til seg selv. Og hun har invitert dem alle!

Bill, Sam og Harry er alle på vei til Kalokairi, og uten at de vet hvem de andre er, reiser de sammen i Bills båt. Vel fremme møtes de av Sophie, som gjemmer mennene for moren. Donna vet ikke at hennes tidligere flammer er invitert i bryllupet, og Sophie tror ikke hun kommer til å bli særlig glad for å se dem.

Sophie prøver å overtale «fedrene» sine til å bli til bryllupet, mens Donna helst vil ha dem så langt unna som mulig. Med en stor dose sang og musikk fra ABBAs reportoar får vi oppleve utdrikningslag, drama, gråt og latter, og et uventet utfall på bryllupsdagen.

Mamma Mia! kjører på fra ende til annen. Høy ABBA- og kjærlighets-faktor i et fantastisk landskap fører til at denne filmen er en fantastisk feelgood-film som får deg til å le, og ikke minst; til å få samtlige ABBA-sanger på hjernen. Man klarer ikke å la være å bli i bedre humør av denne filmen, og det er en film man kan se flere ganger. Ikke fordi det er en fantastisk historie, men på grunn av musikken. Men selv om musikken trekker filmen opp, vil man kanskje kunne bli en smule lei når 80 % av filmen er musikk og dialogene er en smule stive. Filmen trekker dessuten litt ut på slutten, det er visst en ekstremt lang gåtur opp til kirka. Det rekker nemlig å bli stappmørkt på veien opp.

Når det gjelder skuespillerne, er det mange store navn i filmen. Meryl Streep, Stellan Skarsgård, Pierce Brosnan, Colin Firth og Amanda Seyfried er alle rutinerte skuespillere som presterer bra, men at de også kunne synge, det kom som en overraskelse. De er kanskje ikke like flinke alle sammen, men det er noe spesielt med å se Colin Firth spille kassegitar.

Mamma Mia! er en film man bør ha stående i skapet. For ‘dagen derpå’, dager du er litt nedfor, eller dager du er syk og trenger litt latter; da er denne perfekt. Medisin er oppskrytt, ta litt Mamma Mia! i stedet.

 

 

INFO OM FILMEN:
Originaltittel: Mamma Mia!
Regissør: Phyllida Lloyd
Produksjonsår: 2008
Lengde: 108 min
Sjanger: Comedy/Musical
Skuespillere: Amanda Seyfried, Stellan Skarsgård, Pierce Brosnan, Meryl Streep, Colin Firth, Julie Walters.
Tagline: «Sophie has just one wish, to meet her father……whichever one he is»

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB