Rio


Marte Voldseth Haugrud
Publisert 15. april 2011, kl. 21:38

Blu er en Ara-papegøye som bor i Minnesota sammen med sin bestevenn og eier, Linda. Blu kommer opprinnelig fra Rio de Janeiro i Brasil, men som liten babypapegøye ble han fanget for å selges. Kassen hans ramlet derimot ut av lastebilen, og det var den snille, nerdete Linda som fant han. Etter det har de vært sammen i tykt og tynt.

En dag kommer Tulio innom Lindas bokhandel. Han kommer direkte fra Rio for å be henne og Blu om å bli med han dit. Det er nemlig krise: Blu er den eneste gjenlevende hannen av sitt slag, og i Rio lever den eneste gjenlevende hunnen. Kort sagt, så vil Tulio at Blu skal par6e seg med Jewel, slik at deres rase ikke dør ut.

Vel fremme i Rio presenteres Blu for Jewel. Han er meget skeptisk, og det med grunn. Jewel er en hardhendt, halvsint Ara som har ett mål for øyet: Å stikke av. Hun prøver å få med seg Blu, men han trives med sitt gode liv i bur, og han har et lite fugleproblem: Han kan ikke fly.

Det er flere enn Linda og Tulio som er interessert i blå Ara-papegøyer. Der ute i Rios mørke smug finnes fugletyvene, de samme som fanget Blu da han var liten. De får kloa i Blu og Jewel, men de bestemmer seg for å flykte. En farlig og fargerik flukt er i gang.

På deres ville flukt gjennom samtlige kriker og kroker av Rio de Janeiro, møter Blu og Jewel mange slags fugler og dyr. Hakk i hjel ligger apene og den slemme fuglen Nigel. Blu og Jewels samarbeid fører til et varmt vennskap, men de er ikke de eneste; i jakten på å finne Blu og Jewel, utvikler Linda og Tulio et nært og en smule nerdete forhold. Masse kjærlighet i luften med andre ord.

Rio er en veldig underholdende film. Med alle sine fantastiske farger og morsomme fremstillinger av dyr (og mennesker), vil denne filmen få deg til å le slik at tårene triller. Det er morsomt å se hvordan filmskaperne har funnet inspirasjon i karnevalet i Rio de Janeiro, og hvor nøye de har vært med detaljer, både i byen og på mennesker og dyr.

Jeg hadde kanskje forventet mer musikk. Det var kun et par sanger, og de var ikke helt det store. Kanskje er de bedre på originalspråket. Ellers er det lite å pirke på, men likevel kan ikke Rio måle seg med de virkelige «store» (Toy Story, Istid osv.). Selv om filmen har en alvorlig undertone angående ulovlig fuglesalg, er Rio en perfekt film å se en kveld du er ute etter noe lettfordøyelig som får deg til å le. Med sine mange farger og fine dyr, er den også en fin film å se sammen med ungene.

 

INFO OM FILMEN:
Originaltittel: Rio
Regissør: Carlos Saldanha
Produksjonsår: 2011
Lengde: 96 min
Sjanger: Animation
Skuespillere: Leslie Mann, Jesse Eisenberg, Rodrigo Santoro, Anne Hathaway
Tagline: «He’s going to the wildest, most magical place on earth … home»

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB
Kommentarer: