Pirates of the Caribbean: On stranger tides


Marte Voldseth Haugrud
Publisert 20. mai 2011, kl. 21:11

I Spania blir en mann heist opp i et fiskenett, og den tilsynelatende døde mannen våkner snart til live og forteller historien om Ponce de León.

I London finner vi Jack Sparrow. Han er der for å redde en av sine trofaste menn, Gibbs, fra galgen. Flukten går ikke som planlagt, og Sparrow havner i hendene til kongen av England. Nyheten om av spanjolene er på jakt etter Ponce de Leóns skip har nådd kongens ører. Han ønsker også å finne dette skipet, for så å dra videre til ungdomskilden. Kongen har hørt at Sparrow vet hvor ungdomskilden er, og gir han et tilbud; han skal slippe galgen hvis han blir med kongens skip på dets ferd mot ungdomskilden. Og kongen har allerede en mann til å styre skuta: Kaptein Barbossa.

Jack Sparrow har ikke tenkt å bli kuet av mannen som tok The Black Pearl. Han har planlagt en fluktrute i ekte Jack Sparrow-stil. Jakten foregår gjennom Londons gater, helt frem til en skitten pub i en mørk bakgate. Her går det rykter om at Captain Jack Sparrow søker mannskap til en ekspedisjon. Dette kan da ikke stemme; den ekte Jack Sparrow har jo nettopp unnslippet kongens fangenskap. Så hvem er denne bedrageren?

Tre skip er på vei mot Whitecap-bukta, for så å dra videre til ungdomskilden; spanjolene, Kongen av England, og Queen Annes Revenge, Svartskjeggs skute. Jack Sparrow har havnet ombord i sistnevnte. For å kunne drikke av ungdomskilden må en rekke ting skaffes til det profane ritualet man må gjennom når man først har nådd målet: En havfrues tåre, to drikkebeger fra Ponce de Leóns skip og vann fra ungdomskilden.

Vil de tre skipene nå målet, og vil noen få nyte godt av ungdomskildens magiske krefter?

Nok en gang blir vi med Captain Jack Sparrow på eventyr. Vi møter hans gamle flamme, hennes halvskumle far, og enkelte gamle og nye fiender. Vi følger en rekke mennesker gjennom travle gater, åpne farvann og skogkledde fjell, i jakten på en myte. Vi møter også noen ikke så veldig vennlige havfruer, en religiøs mann ombord på et piratskip og et knippe zombiefiserte vakter.

I Pirates of the Caribbean: On stranger tides er så å si alt overdrevet. Det er vanlig når det gjelder Pirates-filmene, men her er det for ekstremt og tilgjort. Dessuten overbeviser ikke Penelope Cruz i rollen som Angelica. Ikke i det hele tatt. Hun er stiv, kjedelig, overdreven og tilgjort. Jeg kjente at jeg nesten ble en smule irritert på henne der jeg satt i stolen. Ellers er skuespillerprestasjonene gode, men det er kun fåtallet som er bedre enn god.

Ett annet irritasjonsmoment med filmen er at den etterlater alt for mange ubesvarte spørsmål. Altså, filmer som etterlater ubesvarte spørsmål er positivt, men her er de ubesvarte spørsmålene på feil plass. Det er så mange ting som er for urealistiske; hvis noen allerede har vært ved ungdomskilden, hvordan har det seg at begrene fremdeles befinner seg i Ponce de Leóns skip? Går de som har drukket av ungdomskilden tilbake med begrene? Og hvorfor tar de ikke med seg gullet i Ponce de Leóns skip i samme slengen? Vil de ikke bli både rik og evig ung?

Alt i alt er Pirates of the Caribbean: On stranger tides en helt ok film, men ikke en høydare blant Pirates-filmene. Jeg håper i grunn at de stopper nå, for hvis det går denne veien, vil jeg ikke at film nummer fem skal se dagens lys. Det er selvfølgelig verdt å se Pirates of the Caribbean: On stranger tides ene og alene på grunn av den umenneskelige kjekke Jack Sparrow. Og på grunn av at den er en Pirates of the
Caribbean-film.

 

INFO OM FILMEN:
Originaltittel: Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides
Regissør: Rob Marshall
Produksjonsår: 2011
Lengde: 137 min
Sjanger: Action/Adventure
Skuespillere: Johnny Depp, Penelope Cruz, Geoffrey Rush, Ian McShane, Kevin McNally, Sam Claflin

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB