Begikk selvmord på grunn av PC-virus


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 18. juni 2019, kl. 09:03

Her er et eksempel på ransomware. Programvaren utgir seg for å være fra politiet, mens det egentlig er personer med onde hensikter som står bak.

Her er et eksempel på ransomware. Programvaren utgir seg for å være fra politiet, mens det egentlig er personer med onde hensikter som står bak.

Såkalt ransomware krevde 13.000 euro fra rumensk mann. Alternativet var 11 år i fengsel. Mannen svarte med å ta sitt eget liv.

En tragisk hendelse ryster Romania. En mann og hans fire år gamle sønn ble funnet døde i sitt hjem. Mannen skal ha hengt seg selv og tatt med sønnen i døden.

Ifølge den rumenske lokalavisen Brailia24 skal mannen ha etterlatt et selvmordsbrev. Der skal mannen ha forklart at bakgrunnen for det hele var en melding han hadde fått på datamaskinen.

Trodde det var fra politiet

Meldingen var angivelig fra politiet, som ga mannen fikk følgende valg: Enten måtte han betale 13.000 euro (107.000 kroner), eller så måtte han i fengsel i 11 år.

Det hele skal ha vært såkalt ransomware, ondsinnet programvare som tar over datamaskinen etter å ha blitt infisert av e-post eller et nettsted. Det var med andre ord ikke noe politi med i bildet.

Mannen skal imidlertid ha trodd at det hele var en ekte trussel.

– Jeg mottok en advarsel som sa at jeg måtte betale 13.000 euro, eller bli fengslet i 11 år, skal mannen ha skrevet i brevet han etterlot til kona og resten av familien. 

Videre skal han ha skrevet:

– Jeg tror ikke det er normalt det jeg har gjort. Jeg sier unnskyld til alle av dere. Jeg vil ikke at min sønn skal lide på grunn av meg. Jeg kan ikke holde ut å være i fengsel. Jeg klarer ikke. 

Lokalavisen har vært i kontakt med sentrale kilder i etterforskningen som sier at mannens datamaskin skal ha blitt infisert på grunn av besøk på pornosider.

Det hele fikk altså fatale konsekvenser.

Teknologia.no har tidligere omtalt et såkalt ransomware som infiserte tusenvis av maskiner i Norge i fjor høst. Dette viruset viste seg å være ekstremt vanskelig å fjerne.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB