Ukjent ID


Marte Voldseth Haugrud
Publisert 16. mai 2011, kl. 01:04

Martin Harris er på vei til Berlin sammen med kona Liz, for å delta på en bioteknisk konferanse. De har akkurat ankommet til luksushotellet de skal bo på, da Martin merker at de mangler en koffert. Han ber derfor Liz sjekke inn på hotellet mens han selv drar tilbake til flyplassen for å prøve å finne den bortkomne kofferten. Det skulle han aldri ha gjort.

Taxien Martin sitter i havner i en trafikkork, og taxisjåføren tar en snarvei. Dette valget fører til at de havner i en ulykke hvor taxien havner i elva. Taxisjåføren klarer å redde en bevisstløs Martin ut av bilen, og opp på land.

På sykehuset, fire dager etter ulykken, våkner Martin. Han stusser på at ingen har etterlyst han, og selv om han bare husker bruddstykker, husker han at hva han heter og hvor han bodde. Derfor setter han kursen mot hotellet for å finne Liz.

Det er i det han står ansikt til ansikt med Liz, at problemene begynner. Hun oppfører seg som om at hun aldri har sett han. Og ikke nok med det; en mann som utgir seg for å være Martin Harris kommer bort til Liz og holder rundt henne. Vår hovedperson lager oppstyr i hotellets spisesal, og blir tatt med ut av vaktene. Martin prøver å fortelle at han er den ekte Martin Harris, og at mannen inne i salen har stjålet hans identitet. Dette tror ikke vakthavende på siden Martin ikke har noen form for ID.

Martin skjønner ingenting, og tror straks at noen er ute etter han. Disse personene tvinger Liz til å late som at hun ikke kjenner han. Hans eneste mulighet til å finne ut hva som har skjedd, er å oppsøke det han husker fra før ulykken. Han drar for å finne taxisjåføren Gina. De starter sin egen lille etterforskning for å finne ut hvorfor det nå finnes to ved navn Martin Harris i Berlin. Vil sannheten komme for en dag? Og vil det til syvende og sist kanskje ikke gjøre noe om Liz ikke husker Martin?

Ukjent ID er så mye mer enn det den utgir seg for. Hvordan hele historien med de to Martin Harrisene henger sammen og utarter seg, skjønner man ikke før det faktisk skjer. Det var overraskende hvordan det egentlig hang sammen, hvorfor Liz plutselig ikke kjente Martin. Det var elegant utført, på en slik måte at det ikke ble tilgjort. Det er det som gjør at historien flyter så godt gjennom hele filmen.

Jeg ble kanskje litt skuffet over både Liam Neeson og Diane Kruger. Jeg har sett begge to spille så uendelig mye bedre og mer overbevisende i andre filmer, så det var en liten nedtur å se de så stive og til tider tilgjorte som de var i her.

Ukjent ID er en bra actionfilm, og det er den morsomme vrien på hvordan historien ender, som gjør den så bra som den er. Det er likevel, som nevnt, noe som mangler i ansiktene og innlevelsen til skuespillerne som gjør det litt dødt til tider. Litt sånn «jeg bare står her og sier replikkene mine». Nei, Liam Neeson og Diane Kruger skuffet
meg.

 

INFO OM FILMEN:
Originaltittel: Unknown
Regissør: Jaume Collet-Serra
Produksjonsår: 2011
Lengde: 113 min
Sjanger: Action/Drama
Skuespillere: Liam Neeson, Diane Kruger, January Jones, Aidan Quinn, Bruno Ganz, Frank Langella
Tagline: «Take back your life»

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB
Kommentarer: