Visjonæren som endret en hel verden


Christofer Nygård
Publisert 6. oktober 2011, kl. 16:40

Apple-gründer og tidligere direktør, Steve Jobs, tapte i natt kampen mot kreften, 56 år gammel. Men hans verker lever videre i hjem og på arbeidsplasser over hele verden – og ikke minst i lommene til millioner av mennesker.

Hans innovasjonsevne og sans for perfeksjon er det blitt sagt var uten sidestykke. Han mottar i dag hyllest fra alle verdens hjørner, og folk har strømmet til lokale Apple-forretninger for å legge ned blomster og for å ta et siste farvel med mannen hvis produkter er så høyt elsket.

Steve Jobs avslører iPad i 2010, en av hans siste suksesser som Apple-direktør. IPaden skal også ha vært hans eget prestisje-prosjekt. (Foto: Wikimedia Commons)

«And there may be no greater tribute to Steve’s success than the fact that much of the world learned of his passing on a device he invented.»

— USA-president Barack Obama

Slik lød deler av USAs president Barack Obamas hyllest av den avdøde Apple-gründeren og visjonæren. Og bedre kan det knapt sies. Det faktum at store deler av den vestlige verden fikk vite om nyheten gjennom teknologiske invensjoner Steve Jobs selv har oppfunnet, sier ufattelig mye om hva denne mannen har utrettet de siste tiårene.

Kampen mot sykdommen

De siste årene har Jobs’ helse vaklet. Helt siden han midt på 2000-tallet ble diagnostisert med kreft i bukspyttkjertelen har det vært både opp- og nedturer. Han gikk gjennom flere behandlinger, og i juli 2004 foretok han en vellykket operasjon som fjernet svulsten.

I 2008 begynte spekulasjonene igjen å rase på nettmedier verden over. Hans ellers friske fysikk hadde blitt vesentlig forandret. Han hadde blitt tynnere og så tydelig påvirket ut. Til tross for at seriøs sykdom ble avvist av Apple — som påsto det kun var en vanlig forkjølelse — ble det siden bekreftet av Jobs selv at det var snakk om noe mer seriøst enn som så, endog ikke livstruende.

Hans vaklende helse har vært til bekymring for investorer over hele verden. Dårlig nytt om Jobs’ helse ville bety en akutt nedgang på børsen, spesielt siden merkevaren i stor grad var forbundet med Jobs selv.

I 2009 tok Jobs sykefravær fra sin stilling som direktør i Apple, etter å ha annonsert at helseplagene var verre enn først antatt. Tim Cook tok samtidig over det midlertidige direktørvervet. Senere samme år gikk Jobs gjennom en levertransplantasjon, og prognosene hans ble sagt å være svært gode.

24. august i år kunngjorde Jobs sin egen avgang som direktør for Apple. Samtidig innrømmet han også at han ikke lengre var kapabel helsemessig til å drive selskapet.

«I have always said if there ever came a day when I could no longer meet my duties and expectations as Apple’s CEO, I would be the first to let you know. Unfortunately, that day has come.»

— Steve Jobs’ avtreden som Apple-CEO, 24. august 2011.

Perfeksjonist og innovatør

Først og fremst vil Jobs bli husket som perfeksjonist og innovatør. Hans evne til å skape teknologiske invensjoner ut av mindre banebrytende teknologi (tilfelle med første generasjons iPhone, som for eksempel manglet 3G-støtte) enn sine konkurrenter, samt hans evne til å skape spenning ut av hver minste lansering.

Apple og Jobs opparbeidet seg en enorm følgerskare; millioner av mennesker verden over sverger i dag til Apples produkter. Dette er kanskje også grunnen til at Apple kjemper side om side med oljeselskapet Exxon Mobil om å være det mest verdifulle selskapet i verden.

Brakte Microsoft-hegemoniet til grunne

Jeg har selv aldri vært såkalt «Apple-fantast». Likevel er det én ting som er åpenbart; takket være Steve Jobs’ og Apple har det tidligere Microsoft-hegemoniet på PC-frontet fått en verdig konkurrent. Ikke minst har det bidratt til å skyve den teknologiske utviklingen framover i rekordfart. Endelig fikk man et reelt alternativ til Windows, og det, ser jeg på som en av Apples største prestasjoner. Takket være Jobs og Apple, er det i dag større åpenhet i markedet: Profesjonelle og hjemmebrukere har endelig et godt alternativ, nemlig Mac OS. (Nok var dette også godt for Apple selv, som på grunn av Microsofts åpenhet rundt programvaren på 80-tallet førte til at de ble tatt innersvingen på).

Hyllest

Mange store personligheter har uttrykt sin hyllest til Jobs. I tillegg til USAs president Barack Obama, har hans kanskje argeste konkurrent gjennom de siste tiår, Bill Gates, samt Facebook-gründer Mark Zuckerberg gitt sine hyllester:

«The world rarely sees someone who has had the profound impact Steve has had, the effects of which will be felt for many generations to come. For those of us lucky enough to get to work with him, it’s been an insanely great honor. I will miss Steve immensely.»

— Bill Gates, tidligere Microsoft-direktør og gründer

«Steve, thank you for being a mentor and a friend. Thanks for showing that what you build can change the world. I will miss you.»

— Mark Zuckerberg, Facebook-gründer

En stor mann har forlatt oss, og en betydelig arv er blitt lagt på skuldrene til hans etterfølger Tim Cook. Vil Apple bli det samme uten Steve?

Visjonæren?

Begrepet «visjonær», brukt i sin rette forstand, betyr en person som er dyktig til å forutse framtiden. Nå blir det brukt om Steve Jobs. Hans evne til å forutsi framtidens teknologi, samt skreddersy det til forbrukernes forventninger, har de siste årene vært en nøkkel til Apples suksess. Og kanskje vil han også bli husket som nettopp det — mannen som kunne forutsi framtiden.

Kilder: Wikipedia.org (Steve JobsHistory of Apple Inc.), Wired.com, CNN.com, NYTimes.com

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB