Facebook: Slik velger du hvem som ser hva


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 24. november 2011, kl. 19:25

I dag deler vi informasjon med venner, familie og kolleger på Facebook. Men vi vil nødvendigvis ikke dele samme informasjon med alle. Hva gjør vi da?

Personvern

Bare her i Norge har Facebook 2,5 millioner brukere – det er faktisk halvparten av hele Norges befolkning. Det gjør at man bør være varsom med hva som publiserer på nettsamfunnet. Mange er ikke engang klar over at det er mulig å endre personvernsinnstillingene. Hvis du er en av dem, kan du puste lettet ut – her kommer nemlig en liten innføring i personverninnstillingene man kan endre.

Bestem selv

På Facebook er det fullt mulig å selv definere hvem som skal få lov til å se hva. Ved siden av «Hjem»-knappen har man en pil, og hvis man klikker på denne kommer det opp en meny med blant annet valget «Personverninnstillinger». Klikker man på denne kommer man til en side hvor man kan endre stort sett alt av innstillinger hva angår personvern.

Her kan man enkelt velge hvem man vil dele sine statusoppdateringer og bilder med, som standard. Det man velger her vil gjelde for alle statusoppdateringer og bilder man publiserer på profilen sin.

Man kan enkelt definere dette for hver enkelt «deling» også. Når man oppdaterer statusen sin, kan man klikke på knappen til venstre for «Publiser». Da får man opp valget «Offentlig», «Venner» og «Egendefinert».

Velger man «Offentlig» her, vil altså statusoppdateringen kunne sees av hvem som helst. «Venner»-valget er ganske selvbeskrivende, men med «Egendefinert» kan man selv velge spesifikke personer eller lister man vil dele med. Man kan for eksempel velge at det kun er dine venners venner som skal kunne se oppdateringen, eller andre bestemte personer. Der er med andre ord fullt mulig å skjule oppdateringen for sjefen!

Det er ikke bare statusoppdateringer og bilder man kan tilpasse. Er det noen du ikke vil skal kunne skrive på «veggen» din? Har noen skrevet et innlegg på veggen din som noen spesielle ikke burde se? Dette er også fullt mulig å definere. Dette gjør man ved å gå inn i personverninnstillingene igjen, og velger «Rediger innstillinger» ved «Slik kobler du til».

 

Vær bevisst

Under personverninnstillingene kan man altså definere hvem som skal se hva. Det er veldig viktig at alle og enhver tar seg tid til å se over hva man faktisk godtar når man bruker Facebook. Mange, spesielt de yngste brukerne, er ikke bevisst på hvor sensitiv og viktig informasjon de faktisk deler på Facebook. Å se gjennom personverninnstillingene er noe alle burde gjøre, enten de er studenter, arbeidstakere, sjefer eller noen andre.

Vi tar gjerne i mot spørsmål om Facebook, personvern og andre spørsmål relatert til tema.

Er du bevisst på hva du deler på Facebook? Bruk kommentarfeltet under for å delta i debatten.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB