Google Music ble i går gjort tilgjengelig i USA, og går i strupen på Spotify og iTunes. Tilbakemeldingene har ikke latt vente på seg.
Musikkens Gmail
Enkelte nettmedier uttrykker en umiddelbar skuffelse over tjenesten, som trolig i første omgang blir målt opp mot andre tilsvarende tjenester som Spotify og iTunes. The Wall Street Journal-nettstedet All Things Digital avskriver kontant Google Music som en «iTunes-killer».
TechCrunch fronter på lederplass i dag en sak hvor de anmoder leserne til «ikke å være for skuffet over Google Music», og kaller tjenesten «musikkens Gmail». Denne sammenligningen forklares med det faktum at under lanseringen av e-posttjenesten Gmail, som i dag er blant de mest populære på markedet, tilbød den ingenting uten om det vanlige. Det var en helt standard e-posttjeneste på nettet, som gradvis økte i popularitet – kanskje i takt med innføringen av overlegen lagringsplass.
I likhet med Gmail kan det tenkes at Google, gjennom sin ubestridte markedsposisjon både på web og på mobile enheter (via Android-plattformen), vil etablere seg en solid posisjon også innen musikksegmentet.
Gratis avspilling gjennom deling
Over en million deltok i betatestingen av tjenesten som har pågått i noen måneder allerede. Den invitasjonsbegrensede betaen tilbød 2,5 timers musikkavspilling hver dag gratis. Millioner av sanger var da gratis tilgjengelig til brukerne.
Musikktjenesten til Google skiller seg fra andre ved å vektlegge mobile enheter (mobiler/tablets, osv.), samt gjennom den generelle forretningsmodellen: Gjennom å dele en spesifikk sang over sosiale nettverk (Twitter, Facebook, etc.), tilbys brukeren å lytte på låta i sin helhet.
Videre blir det også mulig å handle musikk over tjenesten.
Ekstramateriell
I kjølvannet av lanseringen medfølger også en rekke eksklusive tilleggsmateriell, inkludert et aldri tidligere utgitt konsertalbum fra The Rolling Stones, kalt «Brussels Affair (Live, 1973)».
I strupen på Spotify
Spotify, som gjennom sitt partnerskap med Facebook nettopp har gjort sin entré i det amerikanske markedet, får nå virkelig kjenne på realitetene når Google kaster seg inn i det samme markedet. Den svenske musikktjenesten, som gjør det svært bra i Europa, har hentet millioner av brukere på andre siden av Atlanteren, men har likevel ikke begynt å innføre den samme betalingsmodellen som benyttes i Europa. Det blir interessant å se hvordan det utarter seg når Spotify ser seg nødt til å innføre betalingsmodellen også i USA.
Kort tid etter iTunes Match
Det er neppe tilfeldig at Google velger å slippe tjenesten for allmennheten, kanskje prematur, kort tid etter Apple lanserte den etterlengtede iTunes Match-tjenesten.
Rivaliseringen mellom Google og Apple har bygd seg betydelig opp over den senere tid, idet begge selskapene beveger seg inn på hverandres territorium. I biografien til Steve Jobs ble det gjort uttrykkelig klart at rivaleriet er til bryderi hos Apple-ledelsen, med spesielle henvisninger til Googles mobiloperativsystem Android.
Det er ingen tvil om at det spisser seg til mellom kjempene både på weben og i nettskyen, men også på andre markedssegment som mobil-OS, desktop og software, og nå ikke minst musikk. At dette sannsynligvis vil komme både brukere og artister til gode, er det stor grunn til å tro.
Kilde: AllThingsD, TechCrunch