FILM: The Twilight Saga: Breaking Dawn – Del 1


Marte Voldseth Haugrud
Publisert 16. november 2011, kl. 17:56

Bella og Edward skal gifte seg. Blant mose, trær og blomster gir de hverandre sitt «ja». Under festen etterpå, vil Edward gi Bella en bryllupsgave. Han tar henne med ut i skogholtet, og der står Jacob. Han har vært forsvunnet helt siden han fikk innbydelsen til bryllupet, men har nå vendt
tilbake for å gratulere sin beste venn. Bella kunne ikke vært lykkeligere.

Det er kveld, og en liten båt ankommer en øy utenfor Rio de Janeiro. I land stiger Bella og Edward. Et lite strandhus står klart til de nygiftes bryllupsreise. Den første natten tar det forelskede paret forholdet et steg videre, uten å tenke på konsekvensene.

Noe skjer. Noe som ikke skulle kunne skje. Bryllupsreisen avbrytes, og vel tilbake i Cullenfamiliens hus, blir Bella stadig svakere. Hun trenger hjelp, og det raskt. Edward søker hjelp fra Jacob, men ikke en gang barndomsvennen klarer å forandre Bellas tanker. Hun står fjellstøtt bak sitt valg.

Et nytt liv er i emning samtidig som et liv ebber ut.  En ulv snur kinnet til flokken, og slåss mot sine egne. To røde øyne blunker for første gang. For alltid betyr for alltid; døden kan ikke skille dem ad.

Det er mange harde sceneskifter i Breaking Dawn – Part 1. Musikken blir plutselig avbrutt, og en ny scene vises på skjermen. Det blir nesten så man skvetter litt ved enkelte sceneskifter, og det er såpas synlig at man irriterer seg over det.

Mye av Breaking Dawn – Part 1 består av venting, og bryllupsreisen er i lengste laget. Dagene går uten at det egentlig skjer noe, og det er ingen god dialog å skryte av. Til slutt kommer vi tilbake til Cullenfamiliens hus, men der fortsetter ventingen. Selv om det som skjer i bunn og grunn går raskt for seg, blir man sittende å lure på når det er over. Filmen bør ha en kurve som bygger seg opp mot en ekstase; men her blir kurven i slakkeste laget. Og når det store slaget endelig kommer, kommer også skuffelsen. Kampscenene er for korte, og de er dårligere enn i de forrige filmene i Twilightserien.

Det mest positive og oppsiktsvekkende med Breaking Dawn- Part 1 er Bella. Hun forandrer seg både psykisk og ikke minst fysisk gjennom filmen. Det store spørsmålet er om hun er sminket og photoshopet, eller om hun virkelig gikk så inn i rollen at hun lot dette skje med kroppen hennes. Hvis det siste er faktum, er Kristen Stewart en større skuespillerinne enn man kunne forestille seg. Bella er dessuten ikke like stiv som i de forrige filmene; hun viser mer følelser enn noen gang. Ved flere anledninger blir øyekroken våt av kjærlighetserklæringer og avskjeder som klarer den kunsten det er å ikke bli klisjéer.

Mange vil ha mye å si om Breaking Dawn – Part 1. De mest ihuga Twilightfansene vil nok en gang kunne sikle på Edward og Jacob, og mange vil nok en gang bli trollbundet av vampyrer og ulver i evig runddans. Likevel, bortsett fra Bellas prestasjoner, blir denne filmen litt vel flat. Dialogene er for få, og de får ikke frem budskapet godt nok. Breaking Dawn – Part 1 inneholder mindre action og slåssing enn de tidligere Twilight-filmene, og dette blir noe man tenker på, ettersom man lett sammenligner filmer i samme serie.

Det merkes at Breaking Dawn – Part 1 kommer til å få en oppfølger, men den fungerer også godt som en frittstående film. Man trenger heller ikke å ha lest boken bak filmen for å skjønne hva som skjer, men det kan lønne seg å ha sett de foregående filmene.

Breaking Dawn – Part 1 er en helt grei film, men den mangler den samme energien og spenningen som de forestående filmene har hatt. Den har en smule bedre historie, men dette veier ikke opp for scenene hvor du nesten sitter og trommer fingrene mot armlenet.


INFO OM FILMEN:
Originaltittel:
The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 1
Regissør:
Bill Condon
Produksjonsår:
2011
Lengde:
117 min
Sjanger:
Adventure/drama
Skuespillere:
Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner, Billy Bruke, Kellan Lutz, Ashley Greene
Tagline:
«Forever is only the beginning.»

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB