Får kraftig kritikk for håndtering av personvern


Christofer Nygård
Publisert 22. desember 2011, kl. 09:00

Det irske datatilsynet har kommet med en negativ rapport om Facebooks personvernssituasjon på oppdrag fra EU. Det amerikanske nettstedet oppfordres blant annet til å gi brukerne mer informasjon om bruk av deres data. Over vises EU-bygningen i Brüssel. (Foto: Wikimedia Commons)

Brukerne på Facebook må få bedre informasjon og kontroll over hvordan deres data blir brukt av eksterne aktører. Det mener irske Data Protection Authority, som har undersøkt Facebook på vegne av hele EU. Endringene vil direkte påvirke EU-borgere hvis de settes i verk, melder svenske Dagens Nyheter.

Den irske rapporten, som ble presentert onsdag, poengterer en rekke forbedringer på personvern som Facebook oppfordres til å gjennomføre.

Vurderingen ble gjort på basis av europeiske personvernslovgivninger og Facebook har seks måneders handlingsrom før en forestående reevaluering i 2012.

Ifølge direktøren for det irske datatilsynet er dette den største granskningen de noen gang har foretatt seg siden oppstarten.

Dette må Facebook bli bedre på

  • Vilkår og betingelser for sikkerhet og hvordan data anvendes bør få en omfattende oppdatering
  • Bedre muligheter for brukerne til å få tilgang til lagret informasjon om dem på Facebook. Et slikt verktøy bør inkluderes på Facebook-profilen.
  • Facebook bør bli bedre til å slette data ved forespørsel.
  • Brukerne må ha bedre synlighet og kontroll over hvordan deres data brukes.
  • Større muligheter for brukerne til å kontrollere hvem som får tilgang på informasjon, blant annet gjelder dette eksterne aktører.

Lover endring

I kjølvannet av den irske rapporten har Facebook kommet med uttalelser hvor de lover å rydde opp i mange av de kritikkverdige forholdene. I tillegg anerkjenner de rapporten som nyttig for selskapet, og påpeker at de nå effektivt kan hanskes med personvernsproblematikken på en bedre måte.

— Vi setter pris på rapporten og skal se på de kritikkverdige forholdene, slik at de kan forbedres mer effektivt, sier Facebooks pressetalsmann i Sverige til Dagens Nyheter.

Les også: Misnøye med automatiske Facebook-oppdateringer

Personvern en utfordring

De siste årene har det fra mange land i Europa blitt rettet kritikk mot nettsamfunnets håndtering av personvern. Også fra norske myndigheter. Det går knapt en dag uten at internasjonal presse langer ut om de dårlige forholdene, som samtidig er Facebooks primære inntektskilde.

Det norske datatilsynet involvert

Også det norske datatilsynet er involvert i saken, som ifølge Digi.no blant annet jobber aktivt med å sørge for at sterke lobbyistkrefter ikke skal nå fram i Brüssel, og at politikerne faststår på kravene.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB