Slik skal iPad i cockpit redusere drivstoffbruk


Christofer Nygård
Publisert 14. desember 2011, kl. 07:00

Det er nå duket for iPad-er i cockpit hos det amerikanske flyselskapet American Airlines. (Foto: Wikimedia Commons, Teknologia.no)

Piloter i USA har lenge ytret et ønske om å ha med seg iPad-er ombord i cockpiten på flyet. Slik skal nødvendig informasjon bli lettere tilgjengelig, og prosessen skal samtidig spare om lag 15 kilo papir årlig — per iPad-enhet.

Omregnet i flybensin sparer én enkelt iPad flyselskapene og miljøet over 1,2 millioner amerikanske dollar, ca. 7 millioner kroner, i året.

Det amerikanske pilotforbundet, Allied Pilots Association, har testet systemene i sommer og resultatene av testingen skal visstnok ha vært overveldende positive. Nå ønsker de å bytte ut alle bøker og papirer med ny iPad-teknologi for sine pilotmedlemmer.

Ifølge nettstedet ZDNet har det føderale luftfartsverket i USA, Federal Aviation Administration (FAA), nå gitt pilotene klarsignal til å ta i bruk den nye teknologien ombord.

American Airlines først ut

På fredag blir det amerikanske flyselskapet American Airlines angivelig først til å ta i bruk iPad-er og medfølgende programvare under alle faser av flyvningene. Pilotene vil bruke iPad-ene til å lese brukermanualer og elektroniske kart.

Sikkerhet

Den første tanken som slår oss i Teknologia, og sannsynligvis mange andre, er hva som skjer om iPad-en streiker? Ifølge pilotene selv skal ikke dette være et problem; sikkerheten i flyet vil nemlig øke av iPad-bruken, som tillater pilotene raskere å finne informasjonen de leter etter. Både originale iPad og iPad 2 er godkjent for denne typen bruk, skriver ZDNet. Det er også grunn til å tro at det ikke settes lit til tilfeldigheter, og at det ved et nødstilfelle vil være gammel teknologi tilgjengelig.

Vedtaket skal være basert på 6 måneders testing i en rekke flyvninger i USA, og flere tusen timers data, for å kunne tilstrekkelig evaluere teknologien.

Kilde: ZDNet.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB