10 skjulte Mac- funksjoner


Christian De Frène
Publisert 6. januar 2012, kl. 15:01

Mac OS X er i følge mange et av de mest brukervennlige operativsystemene på markedet. Mye av dette skyldes at systemet er enkelt å navigere i, og at man derfor enkelt finner frem til de funksjonene man ønsker. Det er imidlertid mye funksjonalitet som ikke blir trukket like mye frem i lyset av Apple, men det betyr ikke at det bør forbli slik. Det er nemlig mange hendige funksjoner som man kan dra nytte av i OS X, helt uten tilleggsprogramvare. Her er 10 av våre favoritter:

NB: Undertegnede kjører Lion, så det kan være at noe av dette ikke fungerer hvis du kjører eldre versjoner av OS X.

1: Bruke Dualshock 3 på Mac

Har du PlayStation 3 kan du kan faktisk bruke din(e) kontroller(e) til å spille med på Macen – også trådløst! Alt er veldig enkelt forklart i denne Youtube-videoen:

http://www.youtube.com/watch?v=UTtReoGSzvk

2: Skjul docken – kjapt og enkelt

Har du noen gang behov for litt ekstra plass på skjermen kan du trykke Cmd+alt+d. Samme metode for å vise igjen.

3: Kopier filplassering til åpen fil

Hvis du for eksempel vil flytte eller sende en fil du har åpen i et annet program, kan du dra det lille symbolet til venstre for dokument-navnet til ønsket program, i stedet for å manuelt finne filen i Finder. Filen må være lagret for at dette skal fungere.

4: Finn filplassering til åpnet fil

Høyreklikk (eventuelt tofingerklikk) på filnavnet for å finne filplasseringen og lenker til hver undermappe.

5: Slå av fjernstyring ved hjelp av infrarød fjernkontroll

Mange liker å kunne fjernstyre Macen sin når de for eksempel spiller musikk eller film. Derfor er det som standard aktivert støtte for infrarød Apple-fjernkontroll på alle Macer. Problemet for alle som ikke bruker denne funksjonen er at hvis man for eksempel skal styre en Apple TV vil også Macen aktiveres. For å slå dette av går du til Systemvalg > Sikkerhet og personvern > Generelt og huker av for «Deaktiver infrarød mottaker for fjernkontroll«

6: Lat som du er i en annen nettleser i Safari

Hvis du noensinne har lurt på hvordan nettsider oppfører seg hvis du besøker dem fra for eksempel iPad, iPhone eller Internet Explorer, kan man finne ut dette direkte fra Safari.

Først må du aktivere utvikler-menyen ved å gå til Valg > Avansert og huske av for «Vis Utvikle-menyen i menylinjen.» Deretter velger du fra menylinjen Utvikle > Brukeragent og deretter nettleseren du velger Safari skal utgi seg for å være.

7: Få raskt den aksenten du ønsker

Er du konsekvent med bruken av aksent, vet du hvor vanskelig det er å huske kkurat hvordan du får accent aigu, accent grave eller de utallige andre. I OS X Lion blir dette løst som i iOS, ved at du kan holde inne bokstaven du ønsker aksent over, og deretter velge type.

8: Utvid samlinger av vinduer i Mission Control

Nytt i OS X Lion er Mission Control, som raskt gir oversikten over alle åpne vinduer du har på skjermen. Har du mange vinduer av samme program åpne kan du utvide samlingen ved å scrolle mens musepekeren er over den, enten ved hjelp av scrollehjulet eller to fingre på berøringsflaten.

9: Lagre kjørende program på docken

Når et program kjører, kan du dra det til en annen plasseringen på docken for å lagre det der. Eventuelt kan du høyreklikke på ikonet og velge Valg > Behold i Dock

10 (litt mer ofattende): Ekstern plate

Opprinnelig forbeholdt Macbook Air (og, nå, Mac Mini), er dette en måte å få tilgang til innhold på en CD eller en DVD fra diskstasjonen til en annen PC/Mac, over lokalnettet. For å få til dette på hvilken som helst Mac følger du disse fire enkle stegene:

Trinn 1:

Gå inn i Systemvalg og velg Deling. Huk av på valget «DVD- og CD-deling»

Trinn 2:

Åpne Terminal. Kopier inn disse kommandoene etterfulgt av Enter:

defaults write com.apple.NetworkBrowser EnableODiskBrowsing -bool true

         defaults write com.apple.NetworkBrowser ODSSupported -bool true

Trinn 3:

Restart Finder ved å skrive inn:

         killall finder

i Terminal og trykke Enter. Når Finder igjen popper opp vil du se et nytt ikon i listen over enheter som heter «Ekstern Plate.»

Trinn 4:

Last ned og installer Ekstern plate-programvare på maskinen som skal dele platen. Dette kan du gjøre fra Apple på denne lenken:

http://support.apple.com/downloads/#remote%20disc

Nå kan du dele plater til din Mac over lokalnettet ved å velge «Ekstern plate» og deretter maskinen du vil dele fra i Finder-vinduet.

(For å skjule funksjonen, høyreklikker du på ikonet og velger «Fjern fra sidepanel»)

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB