FILM: Shame


Marte Voldseth Haugrud
Publisert 13. januar 2012, kl. 13:37

Brandon Sullivan bor og jobber i New York. Når han ikke er på jobb, går tiden med til å ha sex. Han har ikke lenger kontroll over sexlivet sitt; det er sexen som kontrollerer han.

En dag dukker søsteren hans, Sissy, opp på døren. Hun trenger et sted å bo. Brandon er usikker, men lar henne være hos seg noen dager. Men dager blir til uker, og Brandon har ikke lenger mulighet til å invitere kvinner hjem til seg på daglig basis. Frustrasjonen stiger, og tålmodigheten hans er på bristepunktet.

Sissy prøver og nå frem til broren, som stadig blir mer og mer fraværende. Han er den eneste hun har, og hva har man vel å leve for hvis man ikke har noen som elsker seg?

Shame. Det finnes ikke mange filmer som ligner, med mindre du tar turen til Kondomeriet. For dere som er fan av Michael Fassbender, vil dere kunne få se alt dere vil i løpet av de første minuttene. Og det blir bare mer utover i filmen. Klær er oppskrytt.

Shame er en stille film. Den foregår i byen som aldri sover, men likevel er det lite lyd å spore. Derfor blir dialogene som finner sted desto mer virkningsfulle. Bruken av stillhet er som regel viktigere enn bruken av lyd.

Det er rart å se Fassbender i rollen som Brandon Sullivan. Her viser han at han er en god skuespiller mye bedre enn i actionfilmene han tidligere har spilt i. Også Carey Mulligan i rollen som Sissy gjør en god jobb. Begges følelser kommer ut gjennom kinoskjermen og treffer deg.

Shame setter seg fast i minnet, og slipper ikke taket. Selv om det for noen kan bli litt for mye nakenhet og sex, må man se forbi dette å se på menneskene og deres følelser. Filmen griper fatt i deres ensomhet og frustrasjon, begge skumle følelser. Den tar også for seg et meget spesielt forhold mellom søster og bror.

Det eneste minuset med Shame, er at den fort kan bli litt langdryg enkelte steder. Det er også lite action som vil føre til at noen vil gå lei. Derfor passer ikke denne filmen til dere som må ha høy lyd og masse som skjer.

Dette er en film utenom normalen, men hvem vil vel sitte og se den samme typen filmer om og om igjen? Vil du ha noe nytt, noe annerledes? Sett deg i kinosalen å se Shame, og føl på følelsene den gir deg, de er sterke.

 

 

INFO OM FILMEN:
Originaltittel
: Shame
Regissør:Steve McQueen
Produksjonsår: 2011    Premiere: 13. januar 2012
Lengde: 1t 41min
Sjanger: Drama
Skuespillere: Michael Fassbender, Carey Mulligan, Lucy Walters, James Badge Dale, Nicole Beharie

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB