Slik installerer du Windows 8 på Mac


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 14. januar 2012, kl. 07:00

I høst offentliggjorde Microsoft en prøveversjon av Windows 8, og om en knapp måned vil en betaversjon bli lagt ut for nedlasting. I denne steg for steg-guiden viser vi deg hvordan du går frem for å installere Microsofts nye operativsystem på Mac. Ved å følge fremgangsmåten i denne guiden vil Windows 8 bli installert ved siden av OS X.

Dette trenger du

  • En mac med minimum 2 GB RAM
  • Minimum 20 GB ledig plass på harddisken
  • En brent DVD med Windows 8 preview (snart beta)
  • En ekstern harddisk for backup

Brenn DVD-en med Windows 8

For å kunne installere Windows 8 må man aller først laste ned operativsystemet. Dette kan gjøres her. Siden selve filen er på noen gigabyte kan nedlastingen ta litt tid, avhengig av hastigheten på din nettlinje. Nå filen er lastet ned putter du en tom DVD-plate inn i drevet på maskinen. Et vindu vil da åpnes, og fra menyen som dukker opp velger du at du vil åpne i Diskverktøy.

Derfra velger du «SuperDrive», og «Brenn» øverst i menylinjen. Klikk deretter OK på de neste spørsmålene, og velg «Brenn» nok en gang. Da er det bare å vente på at prosessen skal fullføres.

Åpne Bootcamp

I denne guiden bruker vi Bootcamp for å installere Windows 8. Dette programmet finner du under Programmer –> Verktøy –> Boot Camp Assistent. Først presenteres du for en velkomsskjerm som forteller deg litt om hva Boot Camp er. Den råder deg også til å ta sikkerhetskopi av dine data, i tilfelle noe skulle skje under partisjoneringen og installeringen. Trykk Fortsett.

Du får deretter spørsmål om du vil laste ned støtteprogramvaren fra Microsoft, eller om du allerede har filene på en CD eller DVD. Siden du allerede har brent en DVD med Windows 8 velger du det siste valget.

Partisjonering

Siden vil Windows 8 skal installeres ved siden av operativsystemet du allerede kjører (OS X) må det først lages plass på disken for dette. Du bestemmer selv hvor stor Windows-partisjonen skal være, men det bør settes av minst 25 GB. Dette for å være sikker på at alle systemfiler og andre eventuelle filer får nok plass. Når du har definert hvor stor partisjonen skal være, trykker du «Partisjoner».

Installér

Når partisjoneringen er ferdig vil Boot Camp automatisk registrere at DVD-en med Windows 8 er satt inn i drevet, og du kan klikke på «Start installasjon». Følg instruksjonene på skjermen (datamaskinen startes på nytt). Windows spør deg hvor du ønsker å installere operativsystemet, og her velger du Disk 0 Partition 3 BOOTCAMP. Om det ikke står nøyaktig det samme på din skjerm har ikke dette noe å si, så lenge du velger partisjonen med teksten «Bootcamp». Deretter velger du «Advanced» og «Format». Det er ikke mulig å installere på denne partisjonen uten at den formateres først.

Utforsk Windows

Installasjonen tar rundt 20 minutter. I løpet av denne prosessen vil maskinen starte på nytt flere ganger. Når installasjonen er ferdig er det bare å sette i gang med utforskingen av Windows 8, på Mac!

Windows 8 preview er ikke et operativsystem som egner seg som hoved-OS. Det er kun ment for testing og utforsking, og bør derfor ikke brukes som arbeidsverktøy.

For å starte maskinen i OS X igjen, holder du nede Option(alt)-knappen med en gang du har trykt på Power-knappen. Da vil en meny dukke opp, som lar deg velge å starte maskinen i OS X.

Fjerne Windows 8

Dersom du finner ut at du vil slette Windows 8 fra Mac-en din, er alt du behøver å gjøre å starte Boot Camp nok en gang. Derfra kan du velge «Fjern Windows 7″(Boot Camp opererer med Windows 7, selv om det er Windows 8 du har installert. Dette har imidlertid ingen praktisk betydning. Klikk så på «Gjenopprett».

Har du spørsmål rundt installeringen, eller har andre tekniske spørsmål, ikke nøl med å spørre i kommentarfeltet.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB