Slik blir OS X Mountain Lion


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 17. februar 2012, kl. 00:21

Apple annonserte i går neste versjon av Mac-operativsystemet. Tradisjonen tro vil også denne versjonen være oppkalt etter en katt; Mountain Lion.

Selskapet fortsetter å tilnærme seg iOS-plattformen ved å integrere flere av tjenestene man finner på de mobile enhetene. Denne utviklingen så vi allerede da OS X Lion ble lansert i fjor sommer, med blant annet omvendt scrolling og launchpad.

Dette er nytt

OS X Mountain Lion introduserer flere nye funksjoner, så la oss ta en titt.

iCloud-integrasjon:

Med iOS 5 introduserte Apple en rekke nyheter. En av de største var iCloud, nettskytjenesten som synkroniserer mail, kontakter, meldinger, bokmerker, med mer. iCloud vil i neste OS X-versjon være tett integrert. Rent praktisk vil det foregå slik at du første gang du bruker maskinen må logge inn med din Apple-ID og sette opp tjenesten. Prosessen skal være enkel, og la deg være synkronisert med iCloud på få minutter. Dette betyr at for eksempel mail-kontoen din vil være ferdig konfigurert så lenge du logget inn med iCloud.

I tillegg skal det være mulig å lagre dokumenter og bilder på datamaskinen, for så å la de lastes opp til iCloud. Dette kan være en potensiell trussel mot for eksempel Dropbox-brukere.

Varslingssenter:

I tillegg til iCloud var det nye varslingsystemet en stor forbedring i iOS 5, og nå har Apple valgt å lansere dette systemet også for OS X. Varslingssenteret vil vanligvis ikke vises på skjermen, men kan alltid bringes frem. Og får man et varsel vil det automatisk dukke opp fra sin plass helt til høyre på skjermen. Det vil også lukkes automatisk etter noen sekunder. Det nye varslingssenteret vil også få støtte for tredjepartsapplikasjoner.

Med en Macbook Pro (eventuelt Magic Trackpad) kan man også enkelt få frem varslingssenteret ved å sveipe to fingre over pekeflaten.

iOS-applikasjoner:

Det er helt klart at Apple ønsker å tilnærme seg iOS i større grad enn tidligere. Dette vises godt ved at flere iOS-applikasjoner erstatter vanlige OS X-applikasjoner.

iChat blir byttet ut med iMessage: iOS-suksessen iMessage lar iOS-brukerne sende meldinger gratis (på trådløst nett vel og merke) seg i mellom. Med iMessage på Mac vil man altså kunne sende gratis meldinger til både iPhone, iPad og iPod Touch-brukere.

Les også: iMessage kan bli dyrt for Telenor og Netcom

Calendar erstatter iCal: iCal har lenge vært OS Xs kalenderapplikasjon. Nå blir den imidlertid kastet ut til fordel for Calendar. Bortsett fra små kosmetiske endringer vil iOS-versjonen og Mac-versjonen fungere likt.

Reminders inntar Mac-en: Den lille huskelapp-applikasjonen Reminders tar også veien til OS X. Den lar brukeren opprette huskelister – enkelt og greit. Den synkroniserer også med iCloud, slik at huskelappen er med uanvhengig om man er på en iPhone, iPad eller Mac.

Notes: En enkel liten notatapplikasjon som lenge har vært brukt på iPhone kommer også til Mac-en. Den er selvsagt optimalisert for skrivebordet, og støtter lenker og bilder.

Endelig Airplay Mirroring

En veldig etterlengtet funksjon som blir tilgjengelig i Mountain Lion, er såkalt Airplay Mirroring. Dette er kort fortalt en funksjon som lar deg streame det som skjer på Mac-en til TV-en ved hjelp av Apple TV 2. Dette gjør det veldig enkelt og praktisk å vise fem nettsider, se video, bilder og presentasjoner på TV-skjermen. Denne funksjonen har allerede vært tilgjengelig for enkelte iEnheter, men den aller viktigste plattformen har altså latt vente på seg. Nå blir det endelig mulig.

Oppdateringer på ett sted

Mange har irritert seg over at systemoppdateringer ikke har vært integrert i App Store, hvor alle applikasjoner oppdateres. I Mountain Lion skal dette være endret, slik at alt oppdateres på ett  sted: App Store.

Les også: 10 skjulte Mac- funksjoner

Se denne videoen for å få et innblikk i hvordan Mountain Lion blir :

NB: En betaversjon av iMessage er allerede tilgjengelig for nedlasting! Teknologia.no har testet applikasjonen så vidt, og kan melde om at den fungerer. Noen småfeil er blitt rapportert, men det er tross alt en beta, så det må man regne med. Last ned beta av iMessage her. 

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB