FILM: Ildfjell


Marte Voldseth Haugrud
Publisert 15. mars 2012, kl. 09:59

Hannes har nettopp pensjonert seg fra vaktmesterjobben i Reykjavik etter 37 år. Nå har han ikke annet å gjøre enn å fiske, siden han ikke akkurat er noen familiemann. Han viser aldri kjærlighet overfor kona, Anna, og barna hans kommer sjeldent på besøk hvis de vet at han er hjemme.

Hannes’ nær døden-opplevelse får han til å snu måten han tenker på. Følelsene for Anna friskner til, og han er nok en gang i stand til å vise henne kjærlighet. Livet ser et øyeblikk lysere ut, men det varer ikke lenge.

Anna får slag. Det er så kraftig at legene ikke skjønner hvordan hun har overlevd. Hjerneskadene er store. Anna og Hannes’ barn vil ha moren på pleiehjem, men Hannes nekter, og tar Anna med seg hjem. For mannen som er vant med å være herren i huset, og at kona vasker og lager mat, blir det å ta vare på både seg selv og Anna, en helt ny opplevelse.

Ildfjell har få replikker, men bilder sier mer enn tusen ord. Gjennom fantastisk skuespill av de islandske skuespillerne, får vi innblikk i en følelsesløs familie og en fortapt manns liv. Vi får se vakker natur, vakkert samspill mellom Hannes og Anna, og ikke minst den forsvunnede kjærligheten blomstre på ny.

Ildfjell viser at det kan gjøres enkelt og fremdeles gjennomføres på en fin måte. Det trengs ikke alltid masse action for å holde på konsentrasjonen; så lenge det finnes en god historie og flinke skuespillere, så blir filmen bra.

Det er noe ubestemmelig det er vanskelig å sette fingeren på, og som gjør at filmen ikke når helt til topps.  Kanskje er det slutten, siden den etterlot meg med ubesvarte spørsmål. En åpen slutt kan ofte være det beste, men denne gangen ville jeg ha mer, ville vite hvordan det gikk. Men jeg får vel bare børste støvet av fantasien å tenke ut fortsettelsen på egenhånd. Det er verdt det.

 

 


INFO OM FILMEN:
Originaltittel:
Eldfjall
Regissør:
Rúnar Rúnarsson
Produksjonsår:
2011      Premiere: 16. mars 2012
Lengde:
1 t 44 min
Sjanger:
Drama
Skuespillere:
Theodor Juliusson, Margrét Helga Jóhannsdóttir, Þorsteinn Bachmann, Elma Lisa Gunnarsdottir, Ágúst Örn B. Wigum, Kristín Davíðsdóttir

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB