FILM: The grey


Marte Voldseth Haugrud
Publisert 28. mars 2012, kl. 23:52

En gruppe oljeriggarbeidere er på vei hjem til sine kjære, men de kommer aldri så langt. Et sted over Alaskas ugjestmilde villmark styrter flyet deres. Syv menn overlever; blant annet John Ottway. Han vet hva de må gjøre for å klare seg, og blir dermed raskt den naturlige lederen.

Knurring i mørket, lysende øyne. De syv mennene har kanskje overlevd flystyrten, men nå venter en ny fare: Ulvene. De kjenner lukten av blod, og er ikke redde for å angripe når de føler at hiet deres er truet. Å bli ved flyvraket vil være selvmord, men det kan raskt også bli deres siste dag om de våger seg ut på vandring. Det står mellom liv og død.

Jeg forsto raskt at tittelen, The Grey, kunne bety mer én ting. Alaskas natur er grå og farlig, men like farlige er de grå ulvene som hele tiden holder øye med våre overlevende herremenn. Jeg satt i helspenn med gapende munn hver gang beistene nærmet seg, og lettet nesten fra stolen ved flere anledninger.

Barske Liam Neeson i rollen som John Ottway overbeviser nok en gang om at han kan det han holder på med. Med seg har han flere nokså ukjente skuespillere, men prestasjonene er ikke noe dårligere av den grunn. Det lykkes samtlige skuespillere i å overbevise meg om at de faktisk er ute i villmarken; redde, kalde og sårede.

The Grey kan bli ensformig etter hvert, men reddes av enkelte øyeblikk som skiller seg kraftig ut. Sterke scener både psykisk og fysisk førte til at jeg satt i stolen og måtte få med meg alt. Da filmen var ferdig, satt jeg dessuten og ventet, ja, håpet på mer.

Det er kanskje litt for enkelt å gjette hvem som overlever. Det trodde jeg i alle fall. Det viser seg likevel at det ikke er så enkelt, og dermed settes fantasien rask i sving idet rulleteksten triller over skjermen.

Flott, skremmende natur, fryktinngytende skapninger og tapre menn gjør The Grey om mulig enda bedre enn det den allerede er. Her får vi action og følelser i fin balanse, og en liten prikk over i’en i form av enkle tilbakeblikk. En spennende film om det å overleve som du absolutt bør få med deg.

 

 

INFO OM FILMEN:
Originaltittel:
The Grey
Regissør:
Joe Carnahan
Produksjonsår:
2011
Lengde:
1 t. 57 min.
Sjanger: Action/adventure/drama
Skuespillere:
Liam Neeson, Frank Grillo, Dermot Mulroney, Dallas Roberts, Joe Anderson, Nonso Anozie
Tagline:
“Live or Die on This Day.”

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB