GUIDE: Lag din egen kjørbare Linux-minnepenn


Christian De Frène
Publisert 13. mars 2012, kl. 00:00

En av fordelene med enkelte Linux-distribusjoner er at de er kjørbare på det meste av maskinvare som finnes. At distribusjonene i tillegg opptar lite lagringsplass, gjør at det er mulig å installere visse Linux-OS direkte på en USB-minnepenn. Så kan man ta denne med seg overalt hvor man går, og ha tilgang til filene sine, selv uten internettilkobling. Det eneste kravet er at man har tilgang på en PC man kan plugge minnepennen inn i.

Nå sier det seg selv at du ikke kan drasse med deg hele filmbiblioteket eller tungvektsprogrammene dine, men det kan være et greit alternativ for å slippe å dra med seg en PC overalt. Det hjelper i tillegg på sikkerheten, fordi du slipper å jobbe på andres PC-kontoer, som gjerne kan være infisert med virus.

I denne guiden skal vi installere en av de mest populære Linux-distribusjonene, Ubuntu, fordi denne gjør det mulig å huske filer og innstillinger etter at minnepennen fjernes. Verktøyet vi bruker støtter også andre distribusjoner, men da vil OSet nullstilles når du fjerner minnepennen.

Slik kommer du i gang

Du trenger:

Fremgangsmåte:

1: Det første du må gjøre er å formatere minnepennen i FAT 32-filformatet. Høyreklikk på minnepenn-ikonet på (Min) Datamaskin og velg «Formater». Dette vil fjerne alt innhold. Vær obs på at du på grunn av dette ikke kan lagre filer større enn 4GB.
2: Kjør PL Casper RW Creator. Velg USB-minnepennen du ønsker og velg hvor mye lagringsplass du ønsker å gjøre tilgjengelig til å lagre filer og innstillinger på. Dette avhenger av størrelsen på minnepennen.
3: Start opp LiLi. Programmet er utformet som en punktliste og er veldig lett å forstå:
  • Velg minnepennen du ønsker å installerer Linux på.
  • Velg å installere fra ISO-fil, velg fra listen den Ubuntu-distribusjonen du har lastet ned og bla deg frem til der hvor du lagret den.
  • Velg den samme kapasiteten til å lagre filer/innstillinger som du valgte med tidligere program.
  • IKKE huk av for å formatere minnepennen i FAT 32-filformatet.
  • Klikk på lyn-symbolet. Programmet vil nå installere Ubuntu på minnepennen. Dette kan ta en stund.

4. Når installasjonen er ferdig må du aktivere såkalt vedvarende lagring (persistent), som gjør at du beholder filer/innstillinger. Da navigerer du til denne filen på minnepennen: /»Min_minnepenn»/Boot/syslinux/syslinux.cfg og åpner den i UltraEdit. En av de øverste linjene starter med ordet «append». Her må du legge til ordet «persistent» rett etter siste tegn på linjen. Lagre filen.

Nå er den kjørbare USB-minnepennen klar til bruk. For å bruke den plugger du den i en PC og starter PCen på nytt. Maskinen vil starte opp til en egen oppstartsskjerm (bildet under) hvor du kan velge Linux-OSet ditt.

Hvis dette ikke skjer må du inn i BIOSen og endre oppstartsrekkefølgen til å starte fra USB først.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB