Test: iPad 3


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 29. mars 2012, kl. 21:00

Den største nyheten i Apples nyeste iPad-modell er den nye skjermen. Den har en enorm oppløsning på hele 2048 x 1536 bildepunkter, og det er en fryd å lese tekst og se på bilder.

Imponerende

Det er vanskelig å ikke la seg imponere av den tette bildepunkttettheten. Man kan forstørre tekst og bilder så mye man vil, men likevel holder det seg klart og fint. Men man må nesten holde iPad-en i hendene selv for å se hvor bra det er.

La det være klart: det er skjermen som er esset i ermet hos Apple denne gangen. Hvis du leter etter en grunn til å oppdatere fra iPad 1 eller 2, er det skjermen du skal argumentere med.

Bedre spillytelse

Mer minne og en ny prosessor gjør at spillytelsen er vesentlig bedre enn hos forgjengeren. Å spille med iPad 2 fungerte veldig bra, og var på mange måter en revolusjon hva spill på nettbrett angår. Men iPad 3 tar dette til et nytt nivå, og nå ser vi virkelig konturene av en solid spillplattform. Dette skal også den nye såkalte Retina-skjermen ha mye av æren for.

Når det gjelder vanlig bruk merker man ikke store hastighetsforskjeller i forhold til iPad 2; applikasjoner bruker omtrent like lang tid på å starte.

Bra kamera

Kameraet på baksiden har blitt oppgradert, og har nå samme kvalitet som iPhone 4. Det vil si 5 megapiksler, og videoopptak i 1080p, altså HD-kvalitet. Kameraet tar overraskende gode bilder, og kan måle seg med mange populære smarttelefoner på markedet.

Det er også et kamera på fremsiden av iPad-en, men dette har fremdeles den samme oppløsningen som sin forgjenger. VGA-kvaliteten tar seg rett og slett ikke bra ut på en så høyoppløst skjerm; 640×480 bildepunkter blir for lite.

Bra batteri, men lang ladetid

For å veie opp oppgraderingen av minnet og prosessoren har Apple valgt å utstyre nye iPad med et bedre batteri. Uavhengige tester viser at batteriet i iPad 3 holder i omtrent det Apple lover – 10 timer. Vår erfaring er at dette estimatet er ganske riktig.

Det vi er skuffet over er ladetiden. Det tar fort seks timer før batteriet er fulladet, og det er i meste laget. Man ønsker å ha et nettbrett som er tilgjengelig stort sett hele tiden, og derfor er den lange ladetiden ganske irriterende.

PS: En av de største nyhetene med nye iPad er egentlig støtten for det raske mobilnettet 4G. Dessverre støttes ikke dette i Norge. Om en ny versjon med støtte kommer, vites ikke.

Konklusjon

Har du aldri eid et nettbrett før, men vurderer et, er det ingen tvil; iPad 3 er den beste kandidaten. Mye har skjedd siden iPad 1, og den nye modellen har en fantastisk skjerm, i tillegg til et godt kamera. Ytelsesforbedringene er også svært merkbare.

Eier du en iPad 2 er vi derimot ikke like sikre. Forskjellen mellom iPad 2 og 3 er først og fremst skjermen. Den er fantastisk, men om nesten 4000 kroner er verdt den nye skjermopplevelsen, er vi usikre på.

Dette liker vi: 

  • Fantastisk skjerm – krystallklar tekst og grafikk
  • Godt kamera på baksiden, med god kvalitet på videoopptak
  • Lang batterilevetid
  • iPhone-applikasjoner er penere når de skaleres
Dette liker vi ikke: 
  • Skuffende frontkamera – kun VGA-oppløsning
  • Lang ladetid – opp mot seks timer
  • Støtter ikke 4G

 

Terningkast:

 

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB