Flopper Windows 8?


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 18. mars 2012, kl. 00:06

Om et halvt års tid kan vi vente oss å se Windows 8 i butikkhyllene. Når operativsystemet lanseres er det tre år siden Windows 7 ble lansert. Sjuern ble en suksess, og Microsoft kan uten tvil skryte på seg å ha laget sitt beste OS noensinne. Den satt langt inne, for i 2006 lanserte selskapet Windows Vista, et operativsystem som floppet så det holdt.

Vi skal ikke gå inn på hva som gjorde at Vista ikke tok av, for svært lite stemte med OS-et. Gleden var derfor stor da de mottok hyllest for Windows 7, som i dag brukes på mange millioner datamaskiner, verden over.

29. februar ble Windows 8 consumer preview gjort tilgjengelig for nedlasting, og allerede har mange millioner lastet ned prøveversjonen, i følge Microsoft Norge. Flere i Teknologia-redaksjonen har også prøvd consumer preview.

Design-revolusjon

Windows 8 er en aldri så liten revolusjon for Microsoft. De har rett og slett gitt Windows en skikkelig overhaling, utseendemessig. De introduserer blant annet Metro, som er et designprinsipp. Dette går blant annet ut på at de har fjernet startknappen, og den tradisjonelle startmenyen, og erstattet det med en stort startskjerm med fargerike ikoner.

Fokus på nettbrett

Det er ingen tvil om at Microsoft har lagt vekt på nettbrett i Windows 8. Startskjermen er et bevis på dette, hvor store ikoner som er lette å trykke på, brukes. Microsoft har aldri hevdet seg på nettbrettfronten, og dette ønsker de å gjøre noe med ved å lansere Windows 8. Men har de fokusert for mye på nettbrett, og glemt at det fremdeles er datamaskiner med mus og tastatur som brukes aller mest?

Utmerket på nettbrett – ikke like bra med mus og tatatur

Undertegnede har fått gleden av å prøve Windows 8 consumer preview både på en bærbar PC, og et nettbrett. Konklusjonen er at Windows 8 fungerer helt utmerket på nettbrett, og har et enorm potensialet. Å bruke OS-et på et nettbrett var en fornøyelse, og Metro-prinsippet kom til sin fulle rett på enheten vi brukte.

På den bærbare datamaskinen sitter jeg igjen med et litt annerledes inntrykk.Det er mange ting ved Windows 8 som virker ulogisk når man bruker mus og tastatur. Det føles ikke så intuitivt som Windows 8 prøver å fremstå. Metro virker overflødig, og bruken av såkalte «hot cornes» fungerer ikke så godt som jeg håpet på.

Nødvendig av Microsoft?

På internett har tilbakemeldingene vært mange, og delte. Generelt sett virker det som at Metro blir dårlig mottatt blant folket, og at brukergrensesnittet er for rotete for folk flest. Enkelte hevder imidlertid at denne revolusjonen må til for at vi skal komme oss fremover i verden, og utvikle oss. Det er ingen hemmelighet at Microsoft har klamret seg fast til mange av de samme gamle prinsippene som de har gjort siden tidenes morgen. Men mange mener også at dette har fungert bra, og vært positivt.

Føles som adskilte operativsystemer

Jeg vet ikke om folk er klar for Windows 8 enda, og om Metro passer for alle – spesielt for de som bruker mus og tastatur. Spørsmålet er også om Microsoft kunne tenkt enda litt enklere. Hvorfor har de to kontrollpanel? To nettlesere? Svaret er Metro. Det finnes nemlig egne Metro-apps. Det er nettopp dette som gjør at Windows 8 føles ut som to adskilte operativsystemer. Det ene er det vi kjenner fra før, med skrivebord; og det andre er med Metro. Sistnevnte føles ikke integrert nok, noe som forvirrer meg litt under bruk.

Vi må huske på at consumer preview kun er en prøveversjon, og at mye kan endre seg. Det er likevel et faktum at da Windows 7 beta (consumer preview) ble lansert, var det tilnærmet likt den endelige versjonen.

Vil Windows 8 floppe? Nei, det tror jeg ikke. Folk trenger tid for å bli vant til OS-et; det er helt sikkert, men det kommer uansett til å selge. Tror jeg. Hvorfor? Fordi Windows 8 har ingen treghet – det er like kjapt som Windows 7. Og det var det som var ankepunktet hos de fleste, da det gjaldt Vista.

Hva tror du?

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB