«Alt er i ferd med å forandres»


Ole Petter Gravdal
Publisert 6. april 2012, kl. 00:30

Gjennom samarbeidet med den Russiske romfartsgiganten RSC Energia, skal organisasjonen «Urthecast» montere HD-kameraer på den internasjonale romstasjonen ISS. De vendbare kameraene skal filme jordkloden tjuefire timer i døgnet, samt lagre alt som filmes.

Nesten sanntid

Tjenesten skal etter planen fungere som en blanding av Google Earth og YouTube, fullt integrert med Facebook og Twitter. Steder og hendelser vil bli filmet og lagret i opptak, og skal være tilgjengelig for brukerne kort tid etter, slik at det føles ut som at alt skjer i sanntid.

Den ambisiøse tjenesten har vært annonsert i over et år, med en udefinerbar startdato tidlig i 2012, men er enda ikke iverksatt. Teknologia tok kontakt med «Urthecast» for en oppdatering på prosjektet.

Informasjonsansvarlig Theras Wood forteller til Teknologia.no at «Urthecast» vil starte kort tid etter kameraene er montert på romstasjonen ISS, tidligst i sommer.

– Dette avhenger av når den russiske Soyuz-kapselen blir skutt opp. Beta-versjonen vil starte i sommer, mens tjenesten skal være 100 prosent i drift tidlig i desember 2012, sier Wood.

Panoreringsmuligheter

De som ser tjenesten som en unik mulighet til å spionere på naboen, blir nok skuffet. ISS’ omløpsbane er begrenset til 52 grader nord og sør. Kameraene vil likevel ha panoreringsmuligheter, slik at vi vil kunne se et godt stykke utenfor de oppgitte begrensningene.

– Det vil være begrensede muligheter for brukerne til å styre kameraene dit de ønsker, men tjenesten vil oppfordre brukerne til å komme med forespørsler om hvor de to kameraene skal peke på gitte tidspunkter. Restriksjoner vil det likevel være.

Wood forteller at tjenesten følger FN s regulativ for deling av sensitiv informasjon. På samme måte som at sensitive militære områder verden rundt er sladdet bort på Google Earth, vil også områder i Urthecast være redigert bort eller gjort uklare.

– Tiden vil vise om vi får se uventede ting

Han legger ikke skjul på at teamet er svært spente på hva kameraene kommer til å vise verden. I tillegg til spektakulært vakre bilder og unike perspektiv på menneskelige hendelser, er de sikre på at andre spennende ting vil dukke opp.

– Tiden vil vise om vi får se ting vi ikke forventer. Det er dette som er den spennende biten, avslutter Wood.

www.urthecast.com

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB