En fremtid i nettskyen


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 9. mai 2012, kl. 00:13

Vi har alle opplevd at PC-en vår har blitt treg. Etter en stund kommer de fleste til et punkt hvor man sier «nok er nok». Når datamaskinen har blitt treg som sirup er det rett og slett på tide å formatere harddisken og installere operativsystemet på nytt.

For min del var en slik operasjon forbundet med masse arbeid, timesvis av forbereding, og ikke minst masse jobb i etterkant av operasjonen. Det var tidkrevende å ta sikkerhetskopi av alle data og programmer. Men dette var før. 

Da jeg nylig skulle installere mitt operativsystem på nytt, begynte jeg arbeidet med å ta vare på alle dokumenter, bilder og så videre. Jeg hadde satt av en del timer til dette arbeidet, for tidligere erfaring har vist at slikt tar tid. Men plutselig slo det meg: jeg hadde nesten ingen data lagret lokalt på datamaskinen.

I skyene

Dokumentmappa var nesten tom. Alle dokumenter var lagret i nettskyen, ved hjelp av tjenester som Google Drive og Dropbox. Det samme gjaldt bilder og videoklipp.

Det eneste som var lagret lokalt på PC-en, var programmer, slik som Google Chrome, Photoshop, Skype og så videre. Dette er programmer som enkelt hentes ned fra internett, på få sekunder. Alt dette gjorde at tiden jeg brukte på sikkerhetskopiering var overraskende kort. På 5-10 minutter var alt klart for formatering, og ny installering av operativsystemet.

Der satt jeg – nokså paff etter oppdagelsen. En prosess som tidligere krevde en hel dag med forberedelser, var nå unnagjort på få minutter. Alt på grunn av enkle nettskytjenester.

Klar utvikling

Det finnes nok en del personer som fremdeles har alle dokumenter, bilder og andre filer lokalt på harddisken. Og det er nok ikke alle som bruker Dropbox, SkyDrive og Google Drive enda, men; utviklingen er klar. Vi går mot en mer nettskybasert hverdag. Dette er i og for seg ikke noe revolusjonerende – denne utviklingen har vært tydelig en god stund allerede; men for meg ble dette oppdraget en liten påminnelse, og en slags oppvekker.

Bruk av internett er for mange i dag hovedaktiviteten når de bruker datamaskinen. Ting som vi før gjorde på skrivebordet, blir nå flyttet over til det store internettet. Henger du med på denne utviklingen?

For å hjelpe deg i gang er tjenester som Dropbox, SkyDrive og Google Drive gull verdt.

Hva tror du om nettskyutviklingen?

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB