Byggstudentene satser digitalt


Trond Eilertsen
Publisert 10. august 2019, kl. 12:08

Håkon og Kristoffer ved Høgskulen på Vestlandet har noe til felles: De drømmer om en karriere i bygg og anleggsbransjen, og innser at for å lykkes bør de bli god på digitale verktøy.

Vi møter studentene Håkon Langvad og Kristoffer Flaten i Førde en av fem campuser til Høgskulen på Vestlandet, en regntung vårdag. Tettstedet med vel 10 000 innbyggere er omringet av hvite og bratte fjell. Nede i den tettbygde dalen er det mye industri, kultur- og utdanningsinstitusjoner og ikke minst et stort sykehus.

Konkurransefortrinn å være god digitalt

Håkon er fra Bergen og studerer bygg på tredjeåret, mens Kristoffer er fra Førde og har snart fullført to av tre år på ingeniørstudiet. De jobber nå med avanserte digitale verktøy som Gemini Terreng, Revit og AutoCAD og innser at det er et konkurransefortrinn å kunne programvare før man går ut i jobb.

– Det er både artig og utfordrende å lære forskjellig type programvare og ikke minst så hjelper det oss til å forstå og ta riktige beslutninger, sier Håkon Langvad.

Powel Construction er en av de som jobber tett med studentmiljøene i landet, nettopp fordi programvarehuset har erfart at om studentene blir glad i Gemini Terreng og Gemini Oppmåling under studiene, så vil de fortsette å bruke programvaren også når de kommer ut i jobb.

Tilbyr gratis programvare til studenter

– Vi tilbyr fagskoler, høgskoler og universiteter gratis bruk av programvaren vår. Dette er god markedsføring for oss og en unik mulighet for studentene. Vi følger opp med både undervisning og kurs til de som ønsker dette, sier Kjetil Gjesdal i Powel Construction.

Gemini Terreng er et digitalt 3D verktøy, som brukes i forbindelse med de fleste infrastrukturprosjekt i Norge. Kristoffer Flaten begynte å bruke Terreng allerede før han startet ingeniørstudiene. Han gikk nemlig på fagskole.

– Det var hovedsakelig den praktiske bruken av Terreng i forbindelse med nøyaktig prising av prosjekt, som var i fokus på fagskolen. Nå har vi lært mye mer, sier Flaten.

Første møtet med Gemini programvare på høgskolen skjedde i forbindelse med en ukes lang feltøvelse på Værlandet, hvor studentene lærte grunnleggende landmåling.

– Vi brukte først Gemini Oppmåling og deretter dataene til å lage en byggegrop for et hus i Gemini Terreng. Vi jobbet mye med massebalanse, definerte sjikt, fylling og gjorde masseberegninger, sier Flaten, som lærte mye under feltøvelsen og i etterkant gjennom analyser i programvaren.

– Ved hjelp av Terreng ble det enklere å finne optimal plassering av huset på tomten. Det koster mye å ta ut masser. Det er heller ikke miljømessig gunstig å kjøre bort mer masser enn det man strengt tatt trenger. Vi lærte at det er mye penger å spare på å kunne bruke programmet til å finne ordentlig massebalanse, sier han.

Jobbet i gruvene på Svalbard

Flaten tok fagbrev i fjell- og bergverksfag og hadde to spennende år i gruvene på Svalbard. Han jobbet også et knapt år i en kraftverkstunnel i Lærdal og interessene har ikke forandret seg selv om han nå snart er ferdigutdannet ingeniør. Drømmen er å jobbe med sprengning og sikring av fjell.

– Kreftene som er i fjellet fascinerer meg. Å flytte fjell er drittøft. Da jeg jobbet sist, var det alltid jeg som tente på i forbindelse med sprengninger, smiler han.

Studentkollegaen fra Bergen er mer usikker på om han skal begynne å jobbe eller ta en master. Akkurat nå er han nedgravd i eksamensforberedelser.

– Jeg hadde lave forventninger til studielivet i Førde, men det har gått veldig fint. Det er et godt og kompakt studentmiljø her. Helt topp, sier Håkon Langvad.

Kombinerer praksis og teori

Læreren har fulgt elevene gjennom hele løpet fra første- til tredje klasse og er imponert over både det praktiske- og teoretiske nivået til studentene.

– Det er ikke mange årene siden jeg selv var student. Jeg ser betydningen av både praktiske øvelser for å øke forståelsen, men også analyser ved hjelp av programvare. Programvare er veldig dyrt, så det at vi får gratis tilgang er veldig verdifullt for oss, sier Ole Fartein Knutson Kolnes, avdelingsingeniør ved Institutt for byggfag i Førde.

En spennende dag i Førde er over og en ny regntung dag er på vei, men framtidsutsiktene for byggingeniørene ser lys ut.

– Digitaliseringen som skjer i næringen vår er kjempespennende. Det gir oss mange nye muligheter til både effektivisering, økt innsikt og kontroll. Jeg gleder meg til å begynne å jobbe, sier Kristoffer Flaten, før han forlater høgskolen med capsen på hodet og en tykk perm med tekster om bransjestandarden til bygg- og anleggsbransjen under armen. Digitaliseringen er ikke helt i mål ennå.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB