Studenter lager app som forklarer strømregningen din


Trond Eilertsen
Publisert 22. januar 2019, kl. 10:18

Har du noen gang følt at du mottar strømregningen uten å vite hva vi egentlig betaler for? Høyteknologiske bedrifter trenger kontinuerlig korreks for å snakke et språk kundene forstår. Studenter spiller en viktig rolle i den utviklingsprosessen.

– Vi åpnet dørene for at studenter skal se på oss med kritiske øyne, og slik bidra til nye kundevennlige løsninger, sier Arnhild Myhr Kveli, prosjektleder for BRO-prosjektet hos Hafslund Nett.

Sebastian Knutsen (21), Fredrik Giertsen (25), Iris E. Trana (22) og Zeta Zuitao Ma (31) skal bidra til å bygge bro mellom nettleverandøren og kundene gjennom Prosjektet BRO (BrukerRelevant Oversikt).

Sammen har de fire Oslo-studentene brukt to dager i uken, i høst, på å jobbe med prosjektet.

Bruker et språk folk kjenner

Studentenes mål er å lage en app som skal gjøre det enklere for kunden å forstå sitt eget strømforbruk og hva nettleverandøren driver med.

– Å snakke med strømkunder har vært avgjørende for utformingen av appen, sier Fredrik Giertsen.

Det var nemlig ikke teknologien som sto høyest på ønskelisten hos kundene.

– Da vi spurte Hafslund Nett sine kunder hvordan de ønsker å få strømregningen, kom et enkelt og forståelig språk med en god oversikt høyt oppe på ønskelisten, legger Sebastian Knutsen til.

Egen forbrukerkalkulator

Appen byr på en interaktiv forbrukskalkulator hvor man enkelt kan regne ut og følge sitt eget forbruk.

I tillegg gir den oversikt over eget strømbruk og forklarer uttrykk kunden ofte møter i sin faktura, som tariff, fastledd og kWh.

Alt er presentert i et enkelt kakediagram hvor kunden ser en antatt fordeling mellom blant annet oppvarming og belysning i hjemmet sitt.

– Hvis vi lykkes med denne kommunikasjonen, tror vi også behovet for å ringe kundeservice vil bli mindre, avslutter Knudsen.

God erfaring for studentene

– Jeg setter pris på muligheten til å samarbeide med utviklere og dermed prøve ut i praksis det jeg har lært i studiene, sier designstudent Iris E. Trana.

Studiekollega Zeta Zuitao Ma (31), som studerer programmering ved UiO, synes praksisen er svært relevant fordi man forstår teoretiske sammenhenger bedre ved å jobbe med reelle problemer.

Begge er enige i at det er en flott mulighet å vise seg frem for potensielle arbeidsgivere, samtidig som man får lønn for det. 

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB