FILM: Prometheus


Marte Voldseth Haugrud
Publisert 31. mai 2012, kl. 18:52

Et forskerteam med doktor Shaw og doktor Holloway i spissen har funnet flere tegn som tyder på at det finnes liv i verdensrommet. De tror at dette er en invitasjon fra menneskehetens skapere, og grunnet god økonomisk støtte befinner de seg om bord på romskipet Prometheus på vei til et solsystem langt, langt borte.

Prometheus når sin destinasjon drøyt to år etter at det forlot jorden. Det tar ikke lang tid før romfarerne finner nye tegn på liv, og nysgjerrigheten er stor idet de går inn i et hult fjell for å undersøke nærmere. En skjult dør åpnes, og skapernes våpen ser dagslys for første gang. Et våpen som skulle blitt brukt mot menneskeheten, men som heller ikke skaperne klarte å håndtere.

Prometheus får en humpete start med en scene jeg skjønner lite av. Heldigvis blir denne til dels forklart lengre ut i filmen. Etterpå følger en del halvkjedelig romferd, før romskipet lander. Idet det treffer bakken begynner filmen å ta seg opp. Skremmeelementet er så absolutt tilstede, og det føles til tider som om jeg er tatt med tilbake til tiden da Alien-filmene begynte å rulle på kinoskjermen. Grøss og gru på høyt nivå.

Det er nok en gang på tide med overlevelseskunst fra menneskets side, i møte med Aliens mamma og pappa. Dessverre blir noe av innholdet litt vel likt mye som er laget tidligere innenfor sjangeren; en smule deja vú.

Skuespillerne gjør en god jobb i Prometheus. Legg spesielt merke til Noomi Rapace, som godt mulig vil få sitt gjennombrudd etter dette. Hun er både troverdig og talentfull, samtidig som hun ikke er den typiske storfilmskuespilleren. Michael Fassbender og Charlize Theron er like gode som alltid, og birollene gjør også en solid jobb. I bunn og grunn er det ingen av skuespillerne som trekker filmen ned.

Selv med en humpete start lever Prometheus opp til forventningene med en slutt det er verdt å vente på. Ridley Scott har gjort det igjen; en solid film i skrekk/sci-fi-sjangeren.

 

 

INFO OM FILMEN:
Originaltittel:
Prometheus
Regissør:
Ridley Scott
Produksjonsår:
2012     Premiere: 1. juni 2012
Lengde:
2 t. 4 min.
Sjanger:
Action/skrekk/sci-fi
Skuespillere:
Noomi Rapace, Michael Fassbender, Charlize Theron, Idris Elba, Guy Pearce, Logan Marshall-Green
Tagline:
«The search for our beginning could lead to our end.»

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB