Lad alle dingsene dine – samtidig!


Christian De Frène
Publisert 14. juni 2012, kl. 08:30

I dagens elektroniske samfunn har vi gjort oss mer og mer avhengig av elektronikk, og da særlig elektronikk av den portable typen. Det er ikke nødvendigvis en negativ ting, men det fører til at det å ha batterikraft er viktigere enn noensinne.

Dessverre medfører dette at man må huske på å lade ofte, spesielt dersom elektronikken blir brukt mye, og dermed blir fort utladet. Har man i tillegg flere elektroniske gjenstander som blir brukt mye, eksempelvis mobiltelefon, hodetelefoner, kamera, nettbrett o.l., er det en utfordring å huske på å lade alt. Siden hver enhet i tillegg har hver sin proprietære lader, fylles stikkontaktene fort opp, det tar mye plass og man havner i det klassiske «kabelhelvetet».

Det har lenge eksistert multiladere, men disse løser som regel ikke alle de tre problemene nevnt ovenfor. Noen organiserer kun ledningene og lar laderne stå igjen i stikkontaktene, mens andre har utdragbare ledninger slik at enhetene fortsatt må ligge rundt og oppta plass.

Firmaet Idapt løser alle tre problemene med sine multiladere, og har i tillegg en unik funksjon som fort faller i smak.

Utskriftbare ladepunkter

Ladestasjonene fra Idapt har alle én funksjon som gjør dem spesielle: Ladepunktene kan skiftes ut. Har man vanligvis behov for å lade en iPhone, en iPad og et par hodetelefoner, mens en annen dag trenger å lade to Android-telefoner og en iPhone, er det veldig enkelt å få dette til.

Forskjellene på de ulike modellene er (i tillegg til prisen) i hovedsak hvor mye plass til ladepunktene som finnes. i2+, som vi har testet, har plass til to ladepunkter, og har i tillegg en USB-port. Toppmodellen, i4, har plass til tre ladepunkter pluss en USB-port. Ladepunktene ser like ut og kan brukes på alle modeller. Idapt gir også ut nye ladepunkter til nåværende og fremtidige produkter med bred utbredelse, men fra før av finnes over 20 punkter, inkludert iPhone, micro-USB, mini-USB, Nintendo DS og oppladbare AA- og AAA- batterier. Med i pakken medfølger ladepunkter til iPhone, Micro-USB, mini-USB samt de nyeste Nokia-, Samsung- og Sony Ericsson-modellene. Flere ladepunkter koster 60 kroner pr. stk., noe som er en relativt stiv pris i forhold til selve ladestasjonen, som koster litt over 250 kroner.

Funksjoner

i2+ er liten og minimalistisk. Den måler 169 x 135 mm og er 32 mm høy. Vekten er kun 250 gram.

Strømforsyningen er innebygd, så alt man trenger er en standard åttetallskabel. Dermed tar den kun opp én stikkontakt, men dette går ikke på bekostning av ladehastighet: I løpet av tiden vi har testet den har vi ikke opplevd noe dårligere ladekvalitet enn originalladerne.

På høyre side finner man USB-porten. Denne fungerer veldig bra til å lade enheter som er for store for ladepunktene eller har en ladeport som det ikke finnes et ladepunkt til. USB- porten støtter 13 W, og lader dermed iPad og andre nettbrett.

Enheter ligger oppe på ladepunktene og lader. Disse er plassert slik at selv avlange gjenstander skal få plass på overflaten, uten å presse på andre gjenstander. Ladepunktene er solide, men enhetene ligger utsatt til når de er til lading. Ladepunktene har mulighet for å bevege seg litt frem og tilbake i sporet hvis man kommer nær, men tåler ikke for stor belastning. Man bør derfor tenke litt over hvor man plasserer ladestasjonen.

For å bytte ut ladepunktene presser man på begge knappene på siden. Ladepunktet spretter da opp av sporet. For å sette inn et nytt, bare skyver man det ned i sporet til det kommer et klikk. Ladepunktene sitter godt fast, og vil ikke sprette opp under lading.

Når ladepunktet er satt inn, lyser et LED-lys grønt. Når man setter noe til lading skifter lyset til rødt, og deretter til grønt igjen når det er fulladet. Dette er en nyttig funksjon, men man skal ikke stole blindt på den: Vi fant ut at når enheten er ferdig ladet, slutter i2+ å tilføre strøm. Dermed begynner batteriet å tappes igjen, og enheten vil da også begynne å lade igjen. Dermed veksles det mellom grønt og rødt lys med noen minutters intervall, selv om enheten er fulladet.

På overflaten finner man også en av-/på-knapp, slik at man kan skru av hele laderen når den ikke er i bruk. Greit for strømforbruket ditt, og greit for miljøet!

Konklusjon

i2+ er en veldig nyttig, liten gjenstand som vi har blitt veldig imponert over. Når man er vant med at ørten ladere som tar opp unødvendig mye plass er hverdagen, er det som om det er helg hele uka når man kan lade alle enhetene sine gjennom ett støpsel.
Vi liker spesielt at man kan bytte ut ladepunktene. Det vi ikke liker er at ladepunktene koster såpass mye å kjøpe separat, men når prisen ligger på 250 kroner, kan man ta seg råd til dette.
Idapt skulle også gjort noe med at LED-indikatorene ikke viser grønt konstant ved fulladet enhet, men det er ikke noe stort irritasjonsmoment. Det at enhetene ligger utsatt til ved lading ser vi gjennom fingrene på, da dette ville gått på bekostning av laderens universelle utforming.

i2+ og andre Idapt-ladestasjoner kan kjøpes på www.idaptweb.com og på www.amazon.co.uk. 

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB