Slaktet storfilm sender publikum på flukt


Ingrid Grongstad
Publisert 11. oktober 2012, kl. 17:21

Det er stille på Nova kinosenter i Trondheim tirsdag ettermiddag. Gangene er tomme. I sal en går tidligvisning av filmen Flukt. Etter premierehelgen skulle en tro det ville vært fullt i salen, i det minste et oppmøte større enn fem mennesker.  Fåtallet som har møtt opp får god plass. De plasserer jakker og skjerf på ledige seter.

Novas største sal virker gigantisk. Når filmen settes i gang, er det langt ifra stille. Små lyder blir veldig høye i en tom kinosal, og den mektige filmlyden får en ekstra klang. Paret på raden bak flirer. De snakker om Kon-Tiki:

– Var den bra?
– Den var fantastisk!

«Flukt», en norsk storfilm med flott norsk natur. Roar Uthaug(Fritt Vilt) har regissert den omtalte actionfilmen, med god hjelp fra Fantefilm Fiksjon. De har uttalt at det er et stort pluss at filmen ble solgt til 55 land før premieren. Det var en fortjeneste i seg selv. Budsjettet deres ble støttet av Norsk filminstitutt. Filmen er klippet til en kort time og 35 minutter. Det er ikke nok tid til å fengsle og engasjere publikum, heller ikke til å bli kjent med karakterene og se flott norsk natur.

Noen gjesper bakerst i salen. Det er en klein stemning i lufta, og ingen virker videre imponert over kampscenen vi nettopp har sett. Der en skulle forvente latter, er det dødstille, og det forsterker kleinheten. Folk rister på hodet ide vi beveger oss mot ut. Det finnes ikke entusiastisk mumling å høre slik det pleier å være etter en god film.

Mange meninger

Leni Hanshaugen(20) har sett Flukt, og er ikke enig i kritikken da hun så flukt Torsdag ettermiddag med venninnen sin Marte.

– Jeg synes den var kjempebra! Skyter hun inn, med et smil om munnen og en ivrig glød i øynene. Hun la spesielt merke til den storslagne naturen filmen har vært promotert for.

– Det var fint at de var ute i norsk natur. De tok meg tilbake til 1363. Jeg trodde faktisk på det jeg så, sier Hanshaugen.

Flukt utspilles ti år etter Svartedauden, hvor Norge ligger øde og landeveisrøvere regjerer i landet. Action er førsteprioritet, da unge Signe blir kidnappet av en røverbande. De vil gi jenta en verre skjebne enn døden.

– Jeg tok jo meg selv i at jeg glemte å spise opp popkornet mitt. Satt og var litt nervøs og holdt meg for øya, redd for å skvette. Vil si det var stemning da. Ikke alt var bra, sier hun. Hanshaugen roser derimot Milla Olin i rollen som Frigg. Isabel Christine Andreasen sin tolkning av Signe var ikke like overbevisende.

–  Hun var en av de dårligste skuespillerne. Det var bare noe når det var stillbilder av henne som ikke fungerte, utdyper Hanshaugen.

Hanshaugen ville rullet terningen høyere.

– Det første jeg tenkte når filmen var over, var dette er en femmer. Men jeg har gjort mye filmanmeldelser, og vil vel kanskje gi den fire.

Marte Voldseth Haugrud(21) var ikke imponert. Det var sju stykker på Nova da hun og Hanshaugen var på kinovisning.

– Folk virket overhode ikke interessert. De to bak oss fulgte overhode ikke med.
Hun mislikte Flukt og sier at ingenting utmerket seg. Haugrud forteller at selv ikke naturen virket troverdig. Musikken på rulleteksten er det som slår henne hardest, og gjør ikke filmen til noen suksess mener hun. Marte trodde heller ikke på Ingrid Bolsø Berdal.
– Ville kanskje gått for en treer, sier hun til spørsmål om terningkast.

Trass i en folksom kinolobby en onsdag kveld, var det få som hadde sett filmen. Ellen(18) i kiosken på Nova synes den var grei nok. Ingrid Bolsø Berdal gjorde en god figur synes hun, og påpeker manus som problemet, ikke skuespillerne.

Flukt har nok ikke gjort det største inntrykket i Norsk filmindustri. Det ble en skuffende premierehelg hvor kun 21 244 så filmen, og det er et flaut tall om vi sammenligner med Kon-Tiki sine 55 861. Det var nok ingen pangstart for den norske storsatsningen. En kan håpe besøkstallene vil øke i løpet av de neste ukene.

 

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB