Test: Razer Blackwidow Ultimate


Einar Holten
Publisert 12. november 2012, kl. 03:15

For den som ønsker å skaffe seg et skikkelig gaming-tastatur, er nok Razer blant de mest kjente. De har et godt utvalgt for den dagligdagse spilleren til de mer seriøse. Med priser i fra 500 til 1500. Razer Blackwidow Ultimate er en av de dyreste modellene Razer har. Hovedgrunnen til det er fordi det er et mekanisk tastatur.

Mekaniske tastatur
Navnet mekaniske tastatur kommer fra tastemekanismen. Det som kjennetegner disse tastaturene mest er lyden de lager når noen skriver på dem. Vanlige tastatur i dag bruker en gummimembran på undersiden som du trykker ned. For at den skal registrere ditt trykk må du presse den helt ned. Med mekaniske tastatur derimot er det en bryter av en sort som aktiveres etter et visst press på tasten. Det finnes flere typer brytere med ulik lyd og følelse. Razer Blackwidow Ultimate bruker en variant kalt Cherry MX Blue som er god for skriving og generell spilling.

Byggkvalitet og tilbehør
Selve rammen og tastaturet generelt føles veldig bra og solid. Rammen er hevet slik at du får rett vinkel på tastaturet når du skriver. Dette eliminerer behovet for bein på undersiden. Selv har jeg knekt mange av disse på forskjellige tastatur gjennom tidene så det er et stort pluss. Det har også en betydelig vekt på seg, nemlig 1.5 Kg.

Selve overflaten er blank og glatt, ala pianolakk. Mange vil nok ergre seg over at fingretrykk lett vises og eventuelt annet skitt. Blackwidow blir nok et tastatur som mange vil renske ofte p.g.a. dette. Alle knappene er utstyrt med blått baklys i fem forskjellige nivå. 1-4 er lysstyrke, mens den siste vil la lyset pulsere.

I pakken kommer det manualer og et par klistremerker. Det følger ikke med noen programvare for oppsett av makroer og profiler. Du kan selv laste ned det fra Razers supportside.

Funksjoner
Blackwidow har 5 definerte makro-taster og kan lett settes opp via programvaren. Om du trenger enda flere makroer kan du også utnytte alle de andre tastene, men da må du selvsagt passe på at de ikke nyttes til noe annet i spillet/programmet du setter det opp for.

Den som har spilt mye har nok erfart at det er lett å trykke på Windows-tasten i ny og ned slik at spillet minimeres. Blackwidows sin gaming-knapp fjerner det problemet ved å deaktivere disse tastene. En indikator oppe til høyre vil lyse når denne er aktiv. I tillegg har du enkelte funksjonstaster for lyd og multimediastyring.

På høyre side vil du finne en USB-utgang og to minijack-porter for lyd og mikrofon. Veldig nyttig om du har korte ledninger til musen eller hodetelefonene dine.

I bruk
Razer Blackwidow Ultimate er det første mekaniske tastaturet i nyere tid jeg har eid. Det tok ikke lang tid før jeg merket at dette var et kvalitetsprodukt. Overgangen fra Razer Lycosa gikk ganske greit, men som med alle andre endringer tar det litt tid å bli vant med det.

Selve tastene bruker noen merkelige fonter. R-tasten blant annet ser ut som en rett vinkel. Nå ser jeg ikke så veldig mye ned på tastene når jeg skriver, men av og til kan det virke noe distraherende når du skal finne den. Riktignok en veldig ubetydelig ting å kritisere. Egentlig viser det vel mye om selve produktet også. For jeg finner ikke mange kritikkverdige ting om Blackwidow Ultimate.

Prisen er kanskje et hinder for mange. Noe som rettferdiggjør den noe er kvaliteten og levetiden til produktet. Mekaniske tastaturer varer lengre enn et vanlig tastatur. I tillegg er de mer komfortable skrive på, for du slipper å trykke tastene helt ned for at trykket registreres. Dersom du skriver mye hver dag er et mekanisk tastatur en veldig fornuftig investering.

Når det gjelder lyden er dette nok en smakssak. Blackwidow har også en Stealth-utgave som er langt mer stille. Personlig liker jeg disse klikkelydene. Sitter du i et rom som nyttes av flere kan det nok i lengden bli plagsomt for dem. Du kan se på filmen under for demonstrasjon på hvor høyt det er.

Til slutt vil jeg bare si at jeg anbefaler Razer Blackwidow Ultimate. Spesielt til den som bruker tastaturet sitt veldig ofte til å skrive med og til generell spilling. Et solid og godt tastatur med en god del funksjoner som burde tilfredsstille de aller fleste.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB