Hva kjennetegner en B2B-nettbutikk?


Trond Eilertsen
Publisert 16. desember 2022, kl. 13:21

Denne artikkelen inneholder annonsert innhold.

Med ordet «nettbutikk» tenker mange først og fremst på en nettbasert butikk hvor kunder kan kjøpe varer eller tjenester, såkalt B2C (business to consumer). Men det finnes også mange nettbutikker som retter seg mot andre butikker og tilbyr B2B-salg (business to business). Så hva kjennetegner en B2B-nettbutikk og hvordan skiller de seg ut? Les videre for å bli en ekspert på temaet.

En kundefokusert nettbutikk

Noen nettbutikker retter seg kun mot bedriftskunder mens andre kombinerer B2B- og B2C-salg. Uansett hvilke varer eller tjenester som selges, vil B2B-bedrifter ofte ha et klart kundefokus. Selv om dette er noe som kan sies om de aller fleste, om ikke alle, nettbutikker, vil B2B-fokuset være litt annerledes.

En B2B-nettbutikk er utviklet for å nå ut til andre bedrifter av ulike størrelser, gjerne større bedrifter med et spesifikt behov som nettbutikken kan løse. B2B-bedrifter har en klar idé om hvem målgruppen er basert på faktorer som løsning, pris, industri med mer. Dermed vil butikken være utviklet for en bestem kundebase og være fokusert på nettopp denne målgruppen.

Unike funksjoner for bedriftskunder

Også når det kommer til utforming og funksjonalitet kan B2B-nettbutikker ha særegne løsninger. Avhengig av hva butikken tilbyr, kan den blant annet inkludere muligheter som:

  • Innlogging og oversikt for kunder
  • Abonnementsløsninger og -rabatter
  • Integreringer til ulike systemer via API
  • Skreddersydde løsninger basert på kundens behov med mer

Selv om noen B2C-nettbutikker vil tilby kunder muligheten til å opprette en konto og følge med på profilen sin, vil B2B-tilbudene være langt mer omfattende. Bedriftskunder vil ofte kreve mer oversikt og informasjon, med mulighet for å laste ned fakturaer og andre former for dokumentasjon. Ved hjelp av en ordentlig brukerprofil og -grensesnitt for kunder, vil det gi en profesjonell og komplett opplevelse for alle parter.

Omfattende funksjonalitet fra en enkel løsning

Det å opprette en nettbutikk kan virke som en stor utfordring, spesielt dersom alt av teknisk B2B-funksjonalitet skal implementeres. Heldigvis er det ikke slik at man står alene om å få en nettbutikk opprettet og vedlikeholdt. I dag finnes det nemlig mange løsninger for å skape en nettside og -butikk både raskt og enkelt.

Ved å la eksperter på området ordne selve nettbutikken, kan man bruke tiden sin på sine daglige oppgaver i en bedrift. Det gjelder bare å tenke gjennom og videreformidle hva som trengs. Ingen B2B-bedrift er lik, og nettopp derfor vil ingen nettbutikk være helt lik heller. Men ved å la eksperter utforme det man trenger, kan man forvente et godt resultat. Dagens komplette nettbutikksløsninger gjør at man kan få alt fra samme sted og leverandør, og slik kun forholde seg til en kontakt dersom man senere trenger endringer eller møter på utfordringer.

.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB