Test: Logitech G110


Einar Holten
Publisert 18. november 2012, kl. 18:32

Aion har blitt en ganske dominerende tittel for meg det siste halvåret. Og gjennom disse månedene har behovet for noe mer blitt større og større. Ikke et nytt spill, men et bedre tastatur. Jeg elsket mitt Logitech Illuminated og ville nødig erstatte det. Problemet var bare at jeg nærmest torturerte fingrene mine når jeg spilte Aion på det verste. Nettopp fordi man må bruke CTRL og ALT i samband med tallrekken i veldig hyppig tempo. Nå gjelder dette problemet for de aller fleste MMO-spill. Så spiller du et annet enn Aion, fortsett å les.

Dermed startet leting etter et såkalt makrotastatur. Kjennetegnet til en makro er at den kan programmeres til å gjøre hva du enn ønsker. Enkelte har nok et større forhold til makro i Office eller lignende applikasjoner. Valget blant spilltilbehør er ikke alltid veldig stort, avhengig av hvor du leter. Logitech er kanskje de største. Og det var nettopp der jeg fant mitt nye tastatur, nemlig G110. G110 erstattet G10 for en tid tilbake.

Som du ser til venstre har det hele 12 makrotaster som kan kodes til det som trengs. En lite pluss er også at det er en USB-port på toppen og uttak for hodetelefoner og mikrofon. Som i tillegg kan styres med to taster på toppen. Meget praktisk om man har en kort ledning for disse. Inkludert i installasjonspakken for tastaturet kom det også programvare for LCD-skjerm. Hvorfor dette er med på G110 er litt merkelig, siden den ikke har det. Trolig rester fra storebrødrene G15 og G19.

Under ser du programmet hvor man konfigurerer makroknappene på tastaturet. Oppsettet som vises er for en av min hovedkarakter i Aion. Hun er en assassin på nivå 39 ved navn Guida. Hva jeg har lagt opp er ikke spesielt avansert. Det er også mulighet til å definerer makroer ve
d å ta opp knappetrykk.

Komforten til G110 er ikke like høy som f.eks. Logitech Illuminated. Noe jeg også kan si på designet. Tastene føltes til harde. Etter en tid vil nok dette blir litt bedre. I starten hadde jeg veldige problemer med å treffe riktige taster. Trolig litt på grunn av at tastaturet er uvant. Spesielt gjelder det tastene til venstre. Hender titt og ofte at jeg klikker på de istedet for shift og ctrl osv.  En tilvenningsprosess du nok vil måtte være litt tålmodig med, om du ikke har brukt slike tastatur før.

Selve tastene lyser også opp i forskjellige farger. Man kan ikke velge hvilken som helst, bare de i forskjellige kombinasjoner av rødt og blått. Å ha farger på denne måten hjelper svært godt med å identifisere hvilket makro-oppsett man har valgt. Et annen stort pluss er at tegnene på tastene ikke vil sakte men sikkert slites bort. De fleste har nok opplevd dette på et eller annet tastatur gjennom tidene. Skulle gjerne ha sett at lysstyrken var kraftigere. Nå er mitt rom nokså godt belyst og har dermed noe vansker med å se fargen. Heldigvis kan man se M1-M3-tastene godt som da viser hvilket makrosett som er aktivt. Et annet lite pluss er muligheten til å deaktivere Windows-tasten. Gjøres med en bryter man skyver til venstre eller høyre. Når Windows-tasten er deaktivert vil den lyse opp. Veldig kjekt når du spiller, slik at du slipper å avbryte spilløkten ved et uhell om du kommer bort i tasten.

Jeg er litt usikker på om de små problemene med tastaturet er relatert til selve tastaturet. Kan godt nevne det, men ikke ta det som om at dette er et utbredt problem. Kan godt hende det bare er hovedkortet. Problemene jeg opplever er at tastaturet faller ut og at av og til makroene ikke fungerer. Nå har jeg opplevd dette på annet tilbehør jeg har koblet til maskinen, så det kan hende problemet er der.

Oppsummering

Helt til slutt vil jeg gjerne anbefale tastaturet til de som spiller aktivt i visse typer spillsjangrer. Enten rollespill eller strategispill. I andre sjangere ser jeg ikke helt fordelen med det. For meg har det hjulpet veldig mye i Aion. Komforten ved å ha tastene lett tilgjengelig har gjort skill kastingen som en lek. Nå tok det lang tid til å tilpasse seg selvsagt. Dersom du er litt lite fristet til å skaffe storebrødrene G15 og G19 opp til 1500kr, er G110 et godt valg. Prisen ligger stort sett på rundt 600 kr. Tross litt harde taster og det med at det kan være uvant i starten, har G110 gitt meg mye tilbake. Og det er mulig jeg ikke vil klare meg ute dette i framtiden.

Ikke kjøp dette om du ikke spiller noe annet enn skytespill og slikt. Dette er tastatur som er for de som virkelig trenger taster man kan kode til sitt behov. G110 har 12 makrotaster, trenger du flere må du nok se på de større modellene. Men tastaturet kan være en grei start for å sjekke sitt behov for makroer.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB