Tok internett med storm


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 15. november 2012, kl. 21:20

Stadig flere unge app-utviklere dukker opp i Norge. Kunnskap som før måtte innhentes gjennom biblioteker og forelesninger er nå tilgjengelig for alle på internett. Dette har ført til at utviklermiljøet i Norge har fått en «boost», siden flere og flere kan lære programmering. En av de som har fått ekstra oppmerksomhet er unge Fredrik Wiker.

Da han var på ferie i England uten sin Mac leste han en del om Apples daværende nyeste operativsystem, Lion. Han oppdaget at mange klaget og var misfornøyde med enkelte ting i det nye operativsystemet. Da fikk han en idé.

Ble en hit

– Jeg fikk ideen om å lage et program som løste alle disse irritasjonene. Men på dette tidspunktet hadde jeg aldri i verden noen idè om at det skulle ta av slik det gjorde. Jeg hadde regnet med kanskje noen hundre nedlastinger – og lagde egentlig programmet mest for meg selv, sier  Wiker til Teknologia.no

Han snakker om Lion Tweaks, et lite gratis program for Mac OS X Lion som lar brukeren «tweake» systeminnstillinger.  Wiker utviklet dette programmet på kort tid, og la det ut på internett. Lite visste han om hva som ventet.

– Kombinasjonen av at jeg var kjapt ute og at jeg fikk god pressedekning gjorde at jeg fikk flere titalls tusen nedlastinger bare den første måneden. Nå ligger jo tallet på rundt 300.000 samlet for både Lion Tweaks og Mountain Tweaks.

Programmet ble snappet opp av en rekke internasjonale teknologimedier, og svært mange nettsteder omtalte nordmannens program. Sakene spredte seg som ild i tørt gress.

– Utrolig moro

– Det var selvsagt noe som var helt utrolig, og noe jeg synes var kjempegøy! Det å lese om seg selv og sitt eget program på internasjonale nettsteder som har så mange lesere og som er så respektert i teknologi-miljøet var bare helt utrolig moro, sier Wiker og legger til:

– Jeg husker fremdeles hvordan jeg bladde meg gjennom mine daglige RSS-feeder, med noen av verdens mest respekterte teknologisider, og leste navnet «Lion Tweaks» i tittelen på en artikkel. Det var en spesiell følelse, sier 17-åringen.

Den unge app-utvikleren begynte så smått å interessere seg for programmering allerede på barneskolen. Han startet først med å modifisere programmer som allerede eksisterte, og fikk dem til å oppføre seg slik han ville.

– Dette ga meg en del kunnskap om hvordan man kunne bygge opp programmer og hva som lå til grunn. Etter hvert fikk jeg enda større interesse for å lage mer avanserte programmer, selv om de programmene jeg lager den dag i dag er relativt enkle programmeringsmessig.

SMS og e-poster

Da Apples Mountain Lion ble lansert tidligere i sommer, var Wiker kjapt ute med å lage et program også for dette operativsystemet. Resultatet ble Mountain Tweaks, et program som også skapte overskrifter.

– Pressedekningen for både Lion- og Mountain Tweaks har vært helt enorm og overveldende. Jeg har fått masse tilbakemeldinger gjennom pressen, men også fra personer som har henvendt seg direkte til meg. Jeg får både e-poster og SMS-er av folk som takker meg for programmene. I tillegg får jeg tips til hvordan jeg kan gjøre programmene enda bedre.

Den dyktige utvikleren valgte å legge ut programmet gratis på internett, så han har ikke tjent penger direkte på programmet. Likevel lider han ingen nød.

– Jeg åpnet for muligheten til å gi donasjoner, og folk har vært helt utrolig gavmilde. Uten å gi noe konkret tall kan jeg si at jeg har tjent mer de siste 15 månedene enn det jeg noen gang hadde klart med en vanlig deltidsjobb.

– Har vi flere applikasjoner av deg i vente?

– Tiden vil vise, sier Wiker med et lurt smil.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB