Slik bruker du sosiale medier for å skaffe drømmejobben


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 19. desember 2012, kl. 01:08

På sosiale medier er du din egen redaktør. Du bestemmer hva som legges ut, og du har store muligheter til å profilere deg selv. En av tre nordmenn bruker sosiale medier i jakten på ny jobb, i følge Aftenposten.

Men hvordan bygger du deg opp som en merkevare?

– Inviter til dialog

– Jeg tror at man først og fremst må være seg selv. Man bør snakke om ting man er opptatt av både personlig og profesjonelt, og være åpen for, og invitere til dialog, sier Morten Røvik til Teknologia.no. Han driver kurs og konsulentbyrået Senson og er jobbekspert i Aftenposten.

Morten Røvik er blant annet Skandinavias første og eneste sertifiserte GTD instruktør, og driver selskapet Senson. Foto: Morten Prom.

Røvik får støtte av Anders Alknes, Product Marketing Manager i Visma.

– Som student er det mye å hente ved å bruke sosiale medier på en strategisk måte. Man kan få vist seg fram for potensielle mennesker som enten kan ansette deg eller hjelpe til med å bygge nettverk. Som med nettverksbygging generelt handler det om å gi og ta, og kanskje gi mer enn man tar i en tidlig fase, sier Alknes.

Viktig å vise kompetanse

–  Hvilke erfaringer har du gjort deg gjennom merkevarebygging på sosiale medier? 

– Jeg har erfart at det er veldig mange flinke mennesker som deler av sin kunnskap og at det er mye å hente ved å lytte og lære fra de ulike kanalene. Samtidig er det også en god kanal for å bygge opp din egen merkevare, men da tror jeg det er viktig at man begrenser hvilke områder man ønsker å fokusere på.

Da han var student hadde han som mål å bruke sosiale medier aktivt for å vise frem sin egen kompetanse.

– Det er viktig å kunne vise frem hva man kan bidra med, og hvilken verdi man har.

Privat og profesjonell

Det finnes ingen fasit på hvordan man bør opptre i sosiale medier, men balansen mellom være privat og profesjonell kan være lurt å ta stilling til, i følge Røvik.

– Jeg har noen enkle kjøreregler for min egen tilstedeværelse i sosiale medier. Diskutér aldri religion eller politikk eller tema du eller andre kan ha sterke følelser for. Det har holdt hardt noen ganger, men jeg har klart for det meste å holde meg i skinnet, sier Morten Røvik, og legger til:

– Jeg har selv passet på å skille mellom personlig og privat. Jeg er personlig i sosiale medier og snakker om ting jeg er opptatt av – du blir kjent meg og mine interesser. Jeg snakker aldri om, og tar aldri bilder av de som står meg nærmest.

– Deler ikke mye privat

Stian Giltvedt er selv på jakt etter jobb, og benytter seg av sosiale medier for å markedsføre seg selv. Han er bevisst på hva han legger ut på internett.

– Selv velger jeg ikke å dele så mye av meg selv privat, men av det private er jeg bevisst på hva jeg deler med andre så lenge det kan være interessant for andre og noe som definerer meg som person. Det avgjør også hvilke sosiale medier jeg velger å publisere etter hvem som følger meg, forklarer han.

Stian Giltvedt bruker sosiale medier aktivt for å markedsføre seg sellv.

– På Twitter opptrer jeg mer profesjonelt siden det er flertall av følgere som jeg bygger nettverk med. På Facebook er jeg mer personlig da det er der flest venner holder til. Men jeg har fortsatt mulighet til å ha kontroll over hvem som leser hva jeg deler av lenker og statusoppdateringer.

Giltvedt har også en egen egen nettside.

– Siden 21. november begynte jeg å markedsføre meg selv som arbeidssøker og annonserte at jeg jakter etter ny jobb og utfordringer. Jeg har benyttet meg av sosiale medier som kanal for å nå fram til potensielle arbeidsgivere som er revelant til jobbstillinger jeg ser etter.

Spesielt på Twitter bruker han en del tid.

– Jeg bruker hashtag #GiStianJobb for å få samlet oversikt og det i seg selv skaper litt ekstra oppmerksomhet på feeden f.eks i Twitter.

 

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB