Fem år gamle Liam ble født uten fingre på sin høyre hånd som følge av en medfødt sykdom. Nå kan han løfte opp kronestykker og baller igjen, takket være en mekanisk håndprotese.
Historien om protesen startet hos en annen mann uten fingre. Richard Van fra Sør-Afrika var uheldig og mistet fire av sine fingre i en arbeidsulykke i 2011.
Han bestemte seg da for å utvikle en protese som kunne gi ham tilbake noe av funksjonaliteten som fingrene hadde – resultatet ble Robohand.
Protesen er helmekanisk og består ikke av noen form for elektronikk, og selv om det i seg selv er interessant er det nok mer sensasjonelt at oppfinnelsen kan printes ut helt gratis, med en 3D-printer.
Kan printes ut
Richard og samarbeidspartneren Ivan Owen samler inn penger til proteseprosjektet gjennom crowdfunding-siden Fundly.

Richard Van og Ivan Owen bor 1600 mil unna hverandre. Gjennom e-post og titalls timer på Skype har de to utviklet Robohand. Foto: Robohand
Utviklerne har lagt ut 3D-filene på nettstedet Thinginverse – det betyr at hvem som helst kan produsere sin egen Robohand, så lenge de har en 3D-printer.
Siden protesen er basert på åpen kildekode, kan folk tilpasse og utvikle den etter eget behov.
Vil ikke kommersialisere
Van og Owen har ikke tatt patent på produktet – de ønsker ikke at dette skal være et kommersielt produkt. De vil ifølge dem selv utvikle et gratis hjelpemiddel for slike som Liam.
– Vi tror protesen kan ha en stor påvirkning på mange folks liv, spesielt dersom vi etter hvert kan lære dem hvordan de bygger og distribuerer dem, sier Ivan Owen til teknologia.no.

Livet ble forandret for Liam da han plutselig kunne kaste ball, plukke opp kronestykker og holde i gaffelen. Foto: Robohand
Femåringen Liam er et levende bevis på at protesen bokstavelig talt er en hjelpende hånd. Han har allerede blitt bestevenn med sin nye 3D-printede protese.
– Tre dager etter at Liam mottok Robohand har han lært å bruke den som en mester. En liten gutt som før ikke kunne gripe noe som helst med sin høyre hånd kan nå plukke opp små kronestykker, skriver ildsjelene på sin blogg.
Hvordan fungerer det?
Ettersom den mekaniske protesen ikke består av elektronikk – verken batteri eller motorer, virker det kanskje rart at fingrene på protesen kan bøyes?

Liam (5) har ingen fingre, men denne håndprotesen lar den vesle gutten plukke opp objekter så små som kronestykker. Foto: Skjermdump / YouTube
I videoen øverst i artikkelen kan du se protesen i aksjon og hvordan den fungerer. Det er kabler som strekkes og slippes som får ting til å skje. Når Liam bøyer håndleddet nedover, strekkes kablene som er koblet til, og dette trigger en bevegelse som gjør at fingrene bøyes.
Når han strekker ut håndleddet igjen, oppstår det en spenning i kablene som får fingrene til å «sprette» opp igjen. Dette forklarer de på bloggen.
Utviklerne forteller at enkelheten er den store fordelen med systemet de har utviklet. Protesen krever ikke batterier og større utgaver kan printes ut når brukerne vokser.