FILM: Zero Dark Thirty


Marte Hansen
Publisert 10. februar 2013, kl. 21:55

Brutalt og realistisk om jakten på Bin Laden.

I Zero Dark Thirty følger vi en gruppe CIA-ansatte i den nervepirrende jakten på Osama Bin Laden. Filmen er basert på virkelige hendelser og vi får blant annet se 11. september, bussbombingen i London og hvordan teamet følger hvert minste spor i håp om å finne ut hvor Bin Laden befinner seg. Mesteparten av hendelsene ser vi gjennom CIA-etterforsker Maya sine øyne. Hun er kjent for å være den beste i jobben sin og er villig til å risikere sitt eget liv for å finne verdens mest ettersøkte mann. Samtidig som vi får se brutale avhør og torturteknikker i Pakistan, foregår det et politisk spill i Washington. Presset blir større og større, men så kommer endelig et konkret tips og det avgjørende øyeblikket nærmer seg.

Kathryn Bigelow presenterer et rystende og realistisk portrett av arbeidet som ledet opp til funnet av Bin Ladens skjulested. Historien er delt inn i kapitler etter viktige hendelser som påvirket arbeidet til CIA-teamet. Denne kapittelinndeling er et svært heldig valg og bidrar til å holde både tempo og spenning oppe. I tillegg hindrer det filmen fra å bli rotete og forvirrende. Hendelsforløpet i Zero Dark Thirty forblir tydelig og vi får et godt inntrykk av situasjoner og hvordan teamet opererer.

Likevel kan det føles som om vi noen ganger får et for godt inntrykk av situasjonene, og Bigelow kunne gjerne kuttet ned på lengden. Men selv om noen scener føles litt for lange, er Zero Dark Thirty hovedsakelig spennende og intens. Spesielt voldsscenene har noe effektfullt ved seg, og hvert skudd som ble avfyrt satte støkk i meg på en måte jeg sjelden opplever på film. Det føltes som om vi var til stede og at disse menneskene faktisk ble skutt. Filmens høydepunkt er den siste halvtimen hvor spenningen er til å ta og føle på, på tross av at vi alle vet hvordan det ender. At Bigelow likevel har oss på kanten av setet er et bevis på hennes talent for fantastisk filmskaping.

Jessica Chastain gjør en fabelaktig jobb som karakteren Maya. Det er vanskelig rolle, men Chastains leverer som bare det. Mayas karakterutvikling og forandring til en beinhard og kald arbeidskvinne, er sterkt og effektfullt. Chastain er faktisk såpass imponerende at det ikke ville forundret meg om hun tok hjem Oscar-statuetten for beste kvinnelige skuespiller.

Zero Dark Thirty har skapt mange kontroverser i USA, spesielt da den viser amerikanske soldater som torturerer fanger for å oppnå informasjon. Torturscenene er rystende og brutale, men som seer forstår man også viktigheten av dem. Bigelow skyr ikke unna det ubehagelige og forsøker ikke å fremstille de amerikanske CIA-agentene som fantastiske og uten feil. Tvert imot klarer hun å portrettere en vanskelig krig, hvor det ofres mye fra begge sider. Jeg vil derfor si at Zero Dark Thrity virkelig lever opp til forventningene og at hver eneste Oscar-nominasjon er fortjent.

 

 

 

Originaltittel: Zero Dark Thirty
Regi: Kathryn Bigelow
Skuespillere: Jessica Chastain, Jason Clarke, Mark Strong, Joel Edgerton, Scott Adkins, Mark Duplass, Édgar Ramírez, Chris Pratt, James Gandolfini, Stephen Dillane, Jennifer Ehle, Kyle Chandler, Frank Grillo, Harold Perrineau, Taylor Kinney, Fares Fares, Callan Mulvey, Josh Kelly, Fredric Lehne, Jessica Collins
Genre: Thriller
Nasjonalitet: USA
Produksjonsår: 2012      Premiere: 08. februar 2013
Filmdistributør: United International Pictures
Sensur: 15 år
Egnethet: Ungdom / Voksen
Lengde: 2 t. 37 min.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB
Kommentarer: