Film: Broken


Marte Hansen
Publisert 19. april 2013, kl. 01:13

Underholdning av ypperste klasse

Broken er en oppvekstfilm som er sentrert rundt 11 år gamle Skunk. Skunk er en kul jente som vokser opp i et nabolag som er preget av vold og kjipe situasjoner.I nabolaget er foreldrene like ustabile som ungene, og de færreste kommer overens med hverandre.

Skunk er helten i det hele og den vi alle liker. Hun er sjarmerende og unik, og en karakter man genuint heier på. I Broken følger vi Skunk gjennom en sommer hvor hun opplever sitt første kyss, hjertesorg, familietrøbbel og alt for mye av andres problemer.

Denne sjarmerende britiske filmen er svært imponerende og jeg tok meg selv i å like hvert eneste minutt. Det var mye latter blant publikum og med god grunn; Broken klarer å være ufattelig morsom, uten å prøve for hardt.

Selv om hovedhistorien er hentet fra How to Kill a Mockingbird, får man følelse av at filmen bringer noe frisk og nytt til bordet. Broken er kanskje ikke filmperfeksjon, men det er underholdning av ypperste klasse.

Filmen sterkeste kort er den perfekte balansen mellom det fæle og det morsomme. Mens første halvdel er mer lystig og lett, så tar det ikke lang tid før vi få se hva det er disse menneskene sliter med.

Det er vanskelig å skjønne om det er barna eller foreldrene som trenger hjelp, og det hele er trist og morsomt på en gang. Denne kombinasjonen av den brutale virkeligheten og det bisarre og komiske, er magisk.

Selve historien er en ting, men også estetisk og skuespillermessig scorer filmen høyt. Ting klaffer og Broken utstråler en sjarm og ektehet, som man sjelden ser. Dette er spesielt imponerende når man tar i betraktning at dette er debutfilmen til Rufus Norris.

Det er nok mye man kunne stille seg kritisk til og filmen er lang fra perfekt, men det kan jeg gjerne se bort fra. Filmen er såpass underholdene at jeg allerede gleder meg til Norris sitt neste prosjekt.

Terningkast: 5

År: 2012
Spilletid: 91
Land: Storbritannia
Språk: Engelsk
Tekst: Norsk
Regi: Rufus Norris
Manus: Mark O’Rowe
Cast: Cillian Murphy, Tim Roth, Rory Kinnear

Mer informasjon: http://kosmorama.no/program/broken

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB